.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, February 26, 2015

Tajuk 714: Kat mana nak tunjukkan contribution to knowledge?

Knowledge berkembang secara incremental. Perkembangan ini wujud merata2 dalam pelbagai penulisan akademik, tetap mempunyai perkaitan direct atau indirect antara satu sama lain. Dalam kajian, PhD atau master, incremenal inilah yang memberi kan contribution to knowledge.

Ramai yang menganggap PhD mestilah sepenuhnya original, tiada repetition atau duplication. Apa yang pasti, setiap apa yang dilakukan mestilah berkaitan dgn increment of knowledge. Sebab itu kajian PhD direkabentuk untuk establish sambil mengembangkan knowledge yang ada, orng putih kata, expand the current body of knowledge incrementally. Jgn bimbang, sedikit bertambah pun boleh memberi kesan yang besar kepada establishment knowledge yang ada.

Kata2 seorang Prof “The most important thing to realise regarding your ‘contribution to knowledge’ is that knowledge moves incrementally… most PhDs are not original in absolute terms… what I always advise students to think about is framing their research within the existing literature, so your examiners can clearly establish (1) what is known, (2) what your research adds to the existing knowledge base”.

Aku menyebut statement ini sebagai “What else need to be done”.

Kat mana nk tunjuk increment of knowledge?

Salah satu “tempat” utk tunjukkan adalah pada conceptual framework spt pic berikut.

PIC 1 = theoretical framework menunjukkan teori consructivist yang menghubungkan element new knowledge, equilibrium, cognitive conflict sehinggalah berlakunya learning.


Pic 2 = researcher dari reviewnya mendapati strategi conceptual change (berdasarkan teori Posner) boleh diaplikasikan dan menambah lagi establishment teori yang ada. 




Jadi resesrcher designed kajian bagi mengkaji kesan strategi conceptual change ini dan kesannya kepada learning sambil mengambilkira kewujudan misconception.

So... mana incremental of knowledge tu?

Theory lepas hanya menekankan “learning” tetapi kajian ini (lihat warna purple) mengkaji “learning without misconception” menggunakan strategi conceptual change (Posner) dan inilah incremental atau added value yang dimaksudkan, iaitu menambah pemahaman dan extension kepada theoretical framework sedia ada.

OT - Seoul, Korea

Tajuk 713: Thesis vs Dissertation - Spiderman VS Batman !

Dulu ada DBA holder merajuk bila dikatakan PhD lebih tinggi makamnya dari DBA. Bila aku tanya soalan "bodoh", mana lebih tinggi makam PhD dalam bidang bisness dari universiti ranking 500 atau DBA dalam bisness dari Princeton, universiti ranking 3.... tak ada jawapan....

Kini ada yang tanya adakah makam thesis lebih tinggi dari dissertation, sebab uni tempat dia belajar guna perkataan "dissertation" bukan "thesis". Ini macam budak2 kata.... "spiderman lebih hebat dari batman....." then berbalah sampai menangis !

Izinkan aku kupas sikit pemahaman aku akan dua benda ini.

1. Kajian perlukan argument, dalam bahasa akademiknya “thesis statement”

2. Kajian perlu dijalankan bagi menguji thesis tersebut.

3. Kerja2 penulisan atau mendokumenkan hasil kajian terhadap thesis tersebut dalam bentuk manuskrip dinamakan dissertation.

4. Dissertation adalah proses menyiapkan manuskrip yang memerlukan format yang tersendiri (sehingga ada gaya itu dan ini...), sebagai naskah akademik sebelum diterima sebagai pra-syarat mendapatkan master / PhD.



5. Jadi yang anda hantar adalah dissertation bagi membuktikan kajian anda dalam menguji thesis statement kajian anda.

6. Oleh kerana dissertation itu pembuktian bertulis untuk satu thesis, walaupun yang dihantar itu adalah dissertation.... tapi lebih "canggih" disebut “Thesis Submission”.. lalu di kebanyakkan uni.... naskah tersebut pun disebut "thesis", dan sebahagian uni memanggilnya dissertation.

7. Jadi jgn bergaduhlah pulak thesis tu lebih tinggi makamnya dari dissertation....atau sebaliknya... sebelum mengetahui context penggunaannya...

OT - Seoul, South Korea

Tajuk 712: 10 - Pesanan semula pencarian tajuk kajian.

Satu skrip klise calon PhD:

"Boleh tidak saya buat PhD berkaitan Sistem Pengurusan PBS (Penilaian Berasaskan Sekolah - sistem membantu guru merekod pencapaian murid secara berterusan)"




Aku tanya kenapa?

Jawabnya dengan mata bersinar2 spt mata Neelofa selepas mengenakan hijap... "Sistem tersebut banyak kelemahan..... dan tidak berasaskan cloud computing.... saya dah ada pengalaman ribu2 data hilang.......”

Aku tanya lagi "Itu jer alasannyer"

Dia jawab penuh semangat persis Felixia Yap ditanya penghijrahannya...

"Paling best masalah ni masih belum dikaji lagi...dan ada impak kepada KPM."

Aku tanya "Apa teori yang U nak guna?"

Dia jawab dengan tenang, setenang Mizz Nina "Kenalah carilah dalam journal..... "
Aku sambung lagi "Katalah U sedang jalankan kajian .... dah abis 6 semester....tiba2 KPM mansuhkan PBS, lantik panel untuk ganti dengan sistem baru atau upgrade sistem tersebut menggunakan platform cloud.... apa jadi dengan kajian u?"

Emmmmm.... kena PBS lah.....Pi Buat Semula !!

Pandangan sempena Kong Xi Fa Cai...esp kepada pelajar sains sosial.... carilah topik dan kemudian tajuk kajian yang:

1. tajuk yang mendalami kajian dalam bidang anda mengatasi kajian bidang baru bagi anda
2. tajuk yang mengutamakan motif akademik mengatasi motif peribadi anda (atau motif mendapatkan grant atau pihak lain)
3. boleh sumbang "some new understanding" mengatasi "fix somebody else or even government's / sponsor's problem"
4. telah ada beberapa teori yang jelas mengatasi pencarian yang belum pasti
5. isu dalam "main stream" mengatasi isu pinggiran wpun tgh hot !
6. mempunyai specific sampling frame
7. tajuk yang catchy jika diterjemah utk pembentangan dalam conference atau publication bagi bacaan international readers
8. mempunyai isu bersifat international mengatasi isu local...
9. diperolehi dari bacaan intensif dan extensive dari pelbagai sumber mengatasi pujukan intensif dari mana2 pihak lain
10. jika boleh dan sesuai..... ambil peluang buat mixed method mengatasi single method !!

OT

Tajuk 711: 10 info santai supaya title "Dr" selepas bergraduate terus bersinar….

Jika anda baru untuk memulakan kajian...

1. Dapatkan topic (bukan tajuk) kajian yang berada dalam "mainstream" dan menjadi perbualan, discussion dan juga akan stimulate anda … melalui INTENSIVE preliminary literature search

2. Dapatkan isu yang mempunyai well-grounded theoretical basis utk bertahan lama…. dan memudahkan penulisan dan asas membuat discussion



3. Pastikan anda ada knowledge berkaitan literature yang bakal anda baca dan review

4. Isu yang ada ruang utk extention dan advancement to the body of knowledge dalam bidang kajian anda

5. Anda perlu menjangkakan bahawa kajian anda nanti akan membawa kepada pemahaman yang lebih mendalam dalam topic tersebut… clear room for exploration....

6. Adakah pengetahuan dari kajian akan menjadikan anda seseorang yang “bakal” menjadi rujukan organisasi atau mana2 badan SELEPAS anda bergraduate…. malah menjadikan anda secara direct / indirect terlibat dgn apa sahaja policy dll....

7. Menjadikan title “Dr” didepan nama anda ada signifikan dan impak dgn membuat kajian2 lanjut dari asas yang ada perolehi semasa membuat Msc / PhD, kerana bukan sahaja thesis anda akan menjadi obsolete tersimpan dilibrary…. title “Dr” anda juga akan “berkarat” jika anda tidak lalukan apa2 kajian selepas itu...

8. Cuba dapatkan kajian yang mempunyai sifu-sifu yang “masih aktif” supaya boleh anda terus belajar dari mereka malah boleh buat post doc atau sabbatical dengan mereka selepas bergraduate !
9. Kajian yang flexible, boleh merentasi disiplin, lebih memberi peluang utk anda membuat kolaborasi selepas bergraduate, sebagai principal investigator malah boleh menulis artikel merentasi disiplin, bukan sahaja dgn individu tetapi dgn organisasi malah kementerian
10. Kajian yang dapat anda membina “kemahiran” tambahan kepada anda spt analysis data quanti dan quali supaya anda terus menjadi mentor / SV yang baik utk calon2 baru…

OT

Tajuk 710: 20 pantang larang item dalam qnaire - jgn buat selamba !

Tujuan qnaire utk dapat informasi tentang pendapat dan nilai yang responden sendiri tidak pernah defined secara explicit utk diri sendiri. Oleh itu, item mestilah tepat, jelas dan seringkas mungkin supaya mudah responden memberikan respon.

Banyak qnaire singgah dimeja aku. Pergghh... byk sungguh yang langgar pantang larang membina item... ada yang hampir semuanya melanggar pantang larang berikut, tapi buat selamber jer...

Paling best...siap tunjuk bukti item yang diambil dari tesis lepas... tetapi ini tak bermakna item terlepas terlepas dari komentar aku...




Baca 20 perkara berikut.... dan semak semula item anda....11- 15 perlu dielakkan ... 16- 20 tu pesanan

1. Leading: Sebagai seorang Islam, saya ….. 
2. Direct : Pendidik mestilah peka kepada perkembangan….
3. Double barrelled: Saya menjadi pendidik kerana minat dan pengaruh kawan…
4. Double negative: Organisasi tidak memberi keutamaan kepada kakitangan yang tidak mencapai KPI
5. Andaian: Saya akan ..... sekiranya dilantik sebagai…
6. Future intention: Dalam tempoh 5 tahun lagi, saya akan…
7. Jargon: Pelajar perlu didedahkan kepada ubiquitous learning 
8. Kabur: Pendekatan e-learning memerlukan penguasaan terhadap m-learning.
9. Exclusive (jgn sampai bertindih): Sebagai bapa dan guru, saya…. 
10. Sensitif: Merokok adalah penyumbang kepada pencemaran udara
11. Emosi: Plan strategik pasca banjir….. mangsa yang tidak berdosa sama sekali.
12. Responden bukan penilai: Cara pengajaran guru saya berkesan kerana …
13. Menyusahkan responden: Perbelanjaan sehari untuk elektrik pada tahun lepas….(akhirnya responden main taram jer...) 
14. Diluar pengetahuan responden: Penurunan harga minyak global memberi kesan kepada kenaikan kadar inflasi Malaysia (akupun tak leh jawab....). 
15. Dah tahu tanya pula: Penguasaan Bahasa Inggeris penting dalam kerjaya...
16. Semua item mestilah mempunyai dimensi positif, kalau ada item negatif perlu di kod semula (recode)
17. Item yang tidak menepati objektif kajian
18. Menyediakan item yang terlalu banyak kepada responden yang anda tidak boleh kawal (spt orang awam)
19. Gunalah bahasa biasa-biasa bukan bahasa terlalu “akademik”
20. Menyediakan item yang hampir sama berulang-ulang sampai boleh muntah responden menjawab...

Jawap 10 item berikut tentang ciri-ciri persembahan A.
Jawap 10 item berikut tentang ciri-ciri persembahan B.
Jawap 10 item berikut tentang ciri-ciri persembahan C.
Jawap 10 item berikut tentang ciri-ciri persembahan D.

Kalau sendiripun naik muak tengok item yang banyak... tentu responden lebih lagi...

Jika tanya aku..... approx 30 item memadai utk satu qnaire.... Jika ada 5 konstruk, 10 item setiap konstruk .. 50 item utk pilot... then kurangkan jadi 30 item terbaik (plus 5 - 10 demografi) !

OT

Tajuk 709: Kenapa perlu ada hipotesis?

Aku menulis post ini dgn bercakap kepada diri sendiri… dalam bahasa yang aku sendiri faham… bagi membantu menjawab pertanyaan di atas... berkaitan kajian experimental.

Katakan aku bcadang utk membuat kajian experimental dgn membandingkan min skor kumpulan treatmen (E) dan min skor kumpulan kawalan (C).

Bersama Dr Ardess Karlsson, Vice Presiden Mendeley

Pertama:
Aku menukar problem statement dalam bentuk null hipotesis. Null hipotesis adalah untuk populasi dari mana subjek kump E dan C diperolehi, maka sepatutnya tiada perbezaan min skor A dan min skor B kerana berasal dari POPULASI yang sama. Ingat… null hipotesis adalah utk POPULASI.

Kedua:
Oleh kerana aku nak buat research, aku kenalah ambil sample E (n=28) dan C (N=29) , lalu aku menulis pula research hipotesis iaitu hipotesis bagi SAMPEL bagi menguji adakah min skor E > min skor C selepas dikenakan treatment.

Ketiga:
Aku pun menetapkan degree of confidence pada 95% iaitu nisbah perbezaan skor min E dan C akan berada dlm kawasan terima null hipotesis (perbezaan tidak signifikan)

Keempat:
Terdapat lagi 5 % lagi (p=0.05) kawasan kebarangkalian pada hujung taburan kebarangkalian dgn nilai extreme (kawasan kritikal)

Kelima:
Oleh kerana aku guna sample maka akupun menggunakan formula t bagi mengira perbezaan min skor E vs min skor C. lalu mendapat nilai t-obtained atau t-calculated, iaitu nilai nisbah perbezaan min / variance dari kajian.

Jika perbezaan min skor E dan C ini cukup besar, maka nilai t yang dikira juga akan besar dan jika nilainya melampau nilai 95% menerima null hipotesis sehingga memasuki kawasan 5% nilai extreme (memasuki kawasan kritikal), maka aku yakin bahawa perbezaan ini berlaku kerana treatment (perbezaan yang signifikan), iaitu aku menolak null hipotesis, lalu menerima research hipotesis, iaitu wujud perbezaan yang signifikan.

Keenam:
Oleh kerana sampel E dan C diambil secara rawak (seboleh2nya) dari populasi yang sama, maka dgn ini, bolehlah dibuat inferens kepada populasi yang mempunyai criteria yang sama.

OT

Friday, February 13, 2015

Tajuk 708 - Kajian QUALITATIVE Panic Button

Aku nak lengkapkan siri Panic Button… sekadar berkongsi perkara 7 utama yang perlu dijalankan dalam quali research. Ini bukan step-by step procedures… sekadar sepintas lalu…

Intro:
Qualitative research – discover and understand “the meaning” of a fenomena from the participant’s persepctive / experience / confession.

Quanti: Is there any relationship bet types of learning styles and science scores?
Quali: How students’ learning styles influence their science score?

Jadi utk dapatkan “meaning” kepada RQ di atas, kepada sample yang dipilih secara purposive mulakan dengan mendalami lagi literature bagi menyediakan asas pengetahuan kepada learning styles utk anda conceptualize kajian anda secara specific – what is currently being conducted and what still needs to be understood? Ini bagi memastikan kajian anda novel dan significance !

1. Effective interviews
- finding indirect / unobservable feeling / opinion/ intention / thought / past behaviour 
- hypothetical questions – “What if….” 
- probes / follow up questions “what makes you say that..”

2. Careful observer
- need to be planned systematically, as informal as possible, focused on what to achieve – record, video, fill the form

3. Indepth document analysis
- personal / public / organisational / artifact / personnel belonging
- find relevant data / material / clues 
- manifest (visible & surface content) or latent (underlying meaning)

4. Triangulation (bagi dptkan pemahaman lebih mendalam fenomena dikaji)
- Methods – to increase the consistency of findings 
- Criteria – to check data form diff sources – men vs women ; kg vs bandar; employer vs employee
- Theory – use >1 theoretical perspectives to strengthen the interpretion of data

5. Validity and realibility
- validity (what it is supposed to measure) – looking at the phenomena from local perspective (emic) or from outside perspective (etic) using generic concepts…. Sebab itulah salah satu criteria kajian quali adalah thick description. Kalau nipis jer… siaplah !!
- reliability – double-coding or intra coding (others’ coding in the same field data) and inter coder reliability (others’ coding for the same data)

6. Analyse data / presentation
- code – process code, activity code, event code
- coding - open, axial and selective coding – to form themes / categories / principles 
- Integrate MS Word (Navigation Pane) + Atlas.ti or Nvivo coz manage codings is time consuming / tedious

Jika anda tak berapa sure atau tak tahu mana-mana aspek di atas – time to press the panic button !

Thursday, February 5, 2015

Bahan JOM HEBAT 7.0 USIM

Spt dijanjikan... ini bahan yang saya paparkan semasa JOM HEBAT 7.0, hanya sedikit sahaja sebab saya banyak demo dengan MENDELEY.

Yang bakal mengikuti hadir bengkel saya tak perlulah download.

SILA KLIK INI



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...