.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, May 24, 2014

Tajuk 598 - 10 Pertanyaan - MIND SET SUPERVISOR !!

Aku tahu ada yang "geram" (marah atau sayang?) mengapa aku menulis tentang SV bukan pasal students? 

Sejak zaman Dr Shukri Abdullah dgn motto “Bijak Belajar” hingga ke Dr. Tengku Asmadi dgn motto “Motivasi Alihan Pelajar” dan maybe yang terkini Prof Muhaya……dah terdapat beribu2 buku, ceramah dan motivasi tentang dan berkaitan pelajar sekolah dan IPT telah diadakan. Jadi tak payahlah aku nak tambah lagi….. pendek kata telah terlalu banyak fokus kepada pelajar !! Semua dah tahu sampai tak terbilang resepi utk lahirkan pelajar cemerlang, terbilang dan gemilang....dari dalam rahim ibu sehinggalah postgraduate ! 

Kalau buku tentang SV.... eemmmm rasanya buku aku "Dialah SV ku" maybe buku tunggal yang ada dipasaran. 

Apapun kini pelajar dah jadi pengajar. Dari pengajar dah jadi SV. Dari nature belajar sendiri kini mengajar pelajar pula. Jadi tajuk ini ditulis khusus buat bakal SV dan SV-SV yang baru menyertai dunia scholar. Pernah kah terlintas difikiran SV yang "fresh" ini persoalan seperti:

1. Apakah persediaan aku utk jadi SV yang komited?
2. Adakah aku boleh menjadi pendengar yang baik?
3. Adakah aku mampu memperkasakan supervisee aku?
4. Adakah aku hanya menjadi beban kepada supervisee?
5. Adakah aku akan jadi ego kerana status quo?
6. Adakah aku sanggup luangkan masa utk membantu supervisee yang lemah tetapi bersedia utk berusaha?
7. Adakah aku bersikap terbuka dan lapang dada?
8. Adakah aku bersedia utk dicabar oleh supervisee?
9. Adakah aku akan menggunakan supervisee utk kepentingan diri?
10. Adakah aku bersedia berkongsi pengalaman utk meningkatkan pengetahuan supervisee?

Jadi membetulkan mind set adalah langkah pertama sebelum memikul tangggungjawab sebagai SV. Mendapat PhD bukan tiket SV tahu segala2nya dan bukan lesen utk menyombong diri. Jgn pulak sebaik sahaja graduated dari UK.... misalnya, bercakap melebihi Prof yang dah 30 dalam dunia akademik !

Ungkapan ala-ala "kacang lupakan kulit" spt berikut tidak akan membawa makna apa2 tanpa satu arahan constructive yang jelas utk dilaksanakan oleh supervisee:

"Kalau saya voleh... kenafa kamu tidak voleh?"
"Kamu ingat PhD ni spoon feeding ke.... semua saya kena vagi tau...?"
"Kamu yang buat PhD bukannya saya.... "
"Kalau saya bagitau.... baik saya buat PhD sekali lagi"
"Kamu baca lagilah..... "
"Masa saya diobersi dulu, semuanya saya vuat sendiri.... you know !"

Aku ingin bersikap praktikal….. bahawa manusia samada SV dan supervisee… kedua2 pihak ada kelemahan dan kekuatan. Disinilah perlukan mutual understanding. SV takkan dapat supervisee yang “satu kepala” atau sebaliknya. Maka, mind set berikut boleh membantu mewujudkan persekitaran supervision yang profesional:

1. Tahu kelemahan diri masing2 dan cari jalan memperbaikinya. SV jgn berpuas hati dgn pengetahuan PhD nya sahaja, sedang research sangat luas. Supervisee pula mencari jalan menguasai asas dalam menjalankan research spt pengetahuan statistik, bukan mengeluh sahaja.

2. Berkomunikasi sebagaimana anda ingin org lain berkomunkasi dgn anda. SV jgn menjadikan pangkat sebagai tanda superiority sehingga selesa melihat supervisee merasa inferiority.

3. Kejayaan supervisee adalah kejayaan SV juga. Jgn sekali2 mengekploitasi supervisee dalam apa bentuk sekalipun. Tanya diri, adakah layak aku mendapat nama sebagai First author / Corresponding author hanya kerana aku SV sedang aku hanya membuat beberapa editing? Malah jika supervisee dgn sukarela (maybe atas pengaruh tertentu) meletakkan nama SV sebagai first author sedang artkel dan kajian disediakan oleh dirinya, juga perlu ditegur oleh SV atas sifat SV sebagai pihak yang tahu etika. 

4. Elakkan mengeluarkan bahasa berbaur feudal kerana SV bukan penguasa dan supervisee bukan khadam !!

5. SV tidak sepatutnya berasa malu jika sekali sekala belajar sesuatu yang baru dari supervisee. Dan berikan arahan yang jelas dan difahami kepada supervisee, bukan sekadar…. “baca lagi… tulis lagi dan lagi….” 

6. Akuilah jika SV sendiri tidak mengetahui sesuatu isu / fakta / info… dan bertanya pada clique yang lebih senior atau sesiapapun yang ada kepakaran.

Perbezaan antara dua manusia memang tidak dapat dinafikan. Sebagai SV, anda lah yang patut mendahului supervisee berusaha mengecilkan jurang ini. SV berada dalam zon yang lebih selesa, tidak tertekan dan terbeban secara direct berbanding dgn supervisee yang mempertaruhkan 3, 4 tahun masa, harta dan tenaga utk mendapatkan PhD. 

Berbanggalah jika supervisee anda mencapai kejayaan… kerana ia juga kejayaan anda..... dan hargailah hubungan SV-supervisee kerana hubungan ini SV berjaya menyenaraikan puluhan artikel yang akhirnya membawa kepada promotion ! Maka hormatilah supervisee anda sebagaimana anda ingin dihormati….

OT - pesanan utk diri sendiri....

Thursday, May 22, 2014

Tajuk 597 - Master / PhD – bukan perjalanan Man VS Wild !!

Dari awal lagi aku akui perjalanan PhD / Master bukan satu perjalanan yang mudah. Namun ia bukan pula spt perjalanan Man VS Wild dalam siri Discovery sampai terpaksa makan daging ular mentah dan ulat utk survive !

Abis macamana?

PhD/Master adalah perjalanan menimba ilmu dan pengalaman. Perjalanan menimpa ilmu dan pengalaman adalah perjalanan yang sepatutnya “enjoyed” bukannya “tortured”. Ingat bro.... enjoy disini bukan macam pergi melancung, duduk hotel, melawat Eifel Tower….sambil kissing-kissing..... jgn salah faham…. tetapi melancung kedunia ilmu !! Enjoyed bila anda mulai menguasai SPSS, SEM/AMOS. PLS, tahu bina questionnaire dll yang sebelum ini alien bagi anda wpun terpaksa berkorban bersengkang mata membuat latihan demi latihan dan membaca dan membaca bagi menguasai pengetahuan dan kemahiran tersebut. 

Sebelum itu biar aku tulis awal2 bahawa perjalanan yang enjoy ini bukan utk pelajar yang:
1. belajar sekadar cuba2 
2. Ikut2an
3. tak ambil kesah
4. meletakkan priority ke 10 pengajian Master / PhD nya !

PhD adalah perjalanan satu “proses pembelajaran” berfokus pelajar . Pelajar yang matang perlu menentukan bidang kajian yang sesuai sebelum memulakan langkah. SV dan jabatan menjadikan perjalanan ini lancar dalam persekitaran yang “mesra-pelajar” dan kondusif serta konstruktif. … spt menganjurkan bengkel, teknik penulisan, seminar, kolokium, memastikan artikel boleh di subcribe di library….

Ini termasuklah tidak membudayakan proses proposal defend sebagai satu yang menaikkan bukan sahaja bulu roma, tapi juga bulu kening .... tetapi sebaliknya menyediakan suasana defend proposal sbg satu proses yang boleh memantapkan lagi tahap kajian pelajar. Sapa boleh nafikan wujudnya panel yang “hentam macam nak rak” presentation proposal pelajar…. sedangkan sesi tersebut adalah sesi constructive….sesi discussion bagi memantapkan proposal tersebut… Bukan tiada kes pelajar makin kabur.... makin hilang punca, hilang semangat..... selepas dikomen semasa sesi tersebut, bukan semakin jelas yang perlu diperbaiki dan apa yang perlu dicapai !! 

Kenapa yang "enjoyed” ini selalunya akan berterusan? Sebabnya selepas mendapat master /PhD pun, tidak mungkin pelajar boleh menguasai segala2nya dalam bidang kajian yang mereka buat. Tidak mungkin. Jika pelajar memilih utk melakukan kajian quantitative, mereka akan terkial2 jika diminta membuat kajian kualitatif, dan sebaliknya. Hal yang sama berlaku pada SV…. yang dulunyapun terkial2 sama jer macam supervisee mereka, cuma mereka sekarang pura2 buat lupa hal tersebut. Jadi selepas lulus.... proses ini akan berterusan dan perasaan enjoy juga akan berterusan....

My last words….jk perjalanan master / PhD anda “tidak enjoyed”…tapi "tortured". something is not right somewhere !!

OT

Tajuk 596 - Apakah matlamat defense proposal ?

Soalan Pertama: Kenapa anda perlu sediakan proposal? 
Jawapan: Proposal perlu disediakan hanya sebagai “a  road map” atau ringkasan bagi kajian yang akan dilakukan

Soalan kedua: Kenapa perlu defense proposal?
Jawapan: Untuk buktikan secara verbal jawapan Soalan Pertama !

Soalan Ketiga:Berapa tebalkan proposal?
Jawapan: Dalam 10 K words atau around 30 pages !

Soalan Keempat: Kenapa dalam 30 pages sahaja?
Jawapan: Bersesuaian dengan jawapan Soalan Pertama. 

Soalan Kelima: Berapa lama kena defense proposal?
Jawapan: Dalam 20 – 30 minutes?

Soalan Keenam: Kenapa sekejap sangat?
Jawapan: Bersesuaian dgn jawapan Soalan Pertama.

Kenapa agaknya ramai SV mahupun proposal yang tebal2 dan details? Mungkin  bagi memstikan pelajar faham kajian yang bakal dilakukan wpun sampai memakan masa 2,3 tahun. Tapi adakah ini tujuan sebenar proposal tersebut? Percayalah... pelajar tak akan faham sehinggalah kajian sebenar dilakukan !! Setuju?

Bagi aku mudah sahaja. Proposal hanyalah road map. Pemahaman yang mendalam dan details boleh berlaku dalam proses menyiapkan kajian dan penulisan thesis selepas road map tersebut diterima atau diperbetulkan. Sebagai pelajar, buatlah sedetail manapun, belum tentu tidak akan berkalu perubahan semasa defense proposal. Tiada masalah utk road map tersebut dikomen dan diperbaiki kerana anda punya masa utk melakukannya ketika menjalankan kajian sebenar.

Lain senarionya selepas berhempas pulas menyiapkan proposal yang tebal2 dan details... tiba2 hal yang sama berlaku, pelajar masih perlu buat perubahan major sedang masa tidak lagi mengizinkan... dan inilah yang banyak berlaku....akhirnya pelajar jadi kaku ! 

Kenapa nak siapkan proposal yang tebal-tebal… dan memakan masa yang lama…? Kan lebih baik lagi siapkan proposal yang ringkas tapi cukup masa utk buat pembetulan, jalankan kajian dan siapkan thesis. 

Malah.... semasa defence proposal pun.... yang dipaparkan bukanlah proposal yang tebal dan detail tu pun, .TETAPI hanyalah 6 slides - Objective, Research Question, Problem Statement, LR, Method, Analysis Data.... yang semuanya dibuat RINGKASAN sahaja.... cukup utk 20 minute presentation,  wpun anda ambil masa 3 tahun nak siapkan proposal tersebut !! Jika semua slides yang dipersembahkan tersebut menepati tahap yang ingin dicapai....maka boleh sahaja diteruskan kajian. Jadi judgment dibuat byk tertumpu kepada 6 slides tersebut sebagai road map, berbanding apa yang anda tulis menjela2 dalam proposal. 

Di University of Queensland dan University of Adelaide dihadkan approx 10K words... manakala thesis di Uni of Adelaide adalah approx 80 K words. Jika proposal anda 1.5 spacing, ini bermakna sekitar 30 -35 pages sahaja !! 

Saya selalu lihat proposal di Malaysia ini melangkau 100 pages... fuhhh. Bayangkan selepas membuang masa mengedit mendetail dan mengedit semula... utk 100 pages tersebut... then masa defense kena jugak major amendment. takkan ini satu yang "go down into the drain.... "

Saya hanya nak cadangkan anda pinjam thesis SV anda.... dan bandingkan proposal yang anda diminta siapkan, silap haribulan proposal anda lagi tebal dari thesis SV anda....:-)

OT 

Sunday, May 18, 2014

Tajuk 595 - Exploitative supervision – adakah wujud atau satu myth?

Phd adalah dunia unique dan ada yang kata lain padang lain belalang. Apapun… dunia supervision tanpa disedari penuh misteri. Ribuan pelajar PhD dilahirkan setiap tahun, ribuan yang menangguh pengajian dan tak kurang yang missing in action. Tahniah dan syabazz pada semua SV yang telah berjaya membimbing pelajar sehingga berjaya mendapat PhD.... jasa anda tidak ternilai !!

Namun sejak dua menjak ini, aku bersemuka dgn calon2 Master /PhD yang merasakan diri mereka di exploitasi, dgn kata lain mereka melalui apa yang disebut exploitative supervision - unfairly using master / PhD candidate for some other advantages.

Ramai yang mungkin berkata…. ala berapa kerat sangatlah yang mungkin mengalami situasi tersebut….kenapa nak bising2… jika adapun peratusnya kecil katakanlah 5 % sahaja.,,, apa nak kecoh2.....buatlah hal masing2.. cerita masing2....sedangkan 95% tiada mengalami apa2 masalah…. so what a big deal ?

Aku nak berikan satu matematik mudah. Jika ada 100,000 postgraduates di Malaysia yang berstatus aktif, angka 5% tersebut mewakili 5000 calon master / PhD! Adakah 5000 tersebut bilangan yang kecil? Bagaimana jika peratusan sebenarnya jauh lebih besar? 

Zaman aku buat master 15 tahun dulu…. sebaik sahaja mendaftarkan diri sebagai calon, pelajar terus jadi kera sumbang, terperap dalam library mencari jurnal dan membuat catatan. Apa yang berlaku antara pelajar dan SV tidak byk yang diketahui pihak lain. 

Kini, zaman berubah, menjadi calon master / PhD terus membuka ruang networking seluas2nya sehingga sedikit sebanyak kes-kes "exploitasi" ini mula mengalir keluar, khususnya kepada calon yang baik, yang menunjukkan komitmen utk menjadi calon yang dedikasi....

Adakah ini isu sensitive? Tentulah sensitive sebab itu jarang kedengaran secara terbuka.... masing2 simpan dan pendam dalam hati.... sedangkan aku percaya dunia scholar bukanlah dunia sensitive. Dunia scholar adalah dunia terbuka seluas2nya..... berkongsi pengetahuan dan pengalaman secara terbuka... sehingga diadakan seminar, persidangan dan kolokium saban masa.... dan mana datangnya semua hasil kajian yang dibincangkan jika tidak wujudnya dunia supervision ! Jadi dunia supervision juga perlu terbuka dan telus.


Calon master yang bersungguh-sungguh.....

Berikut beberapa contoh :

Kes 1:
Seorang calon PhD… diminta utk menerbitkan satu paper terlebih dahulu, sebagai syarat sebelum supervision boleh dilakukan. Dari manakah datangnya syarat ini?

Kes 2:
Calon diminta mendapatkan data seluruh Malaysia (dgn belanja sendiri) sedang kajian calon tersebut tidak memerlukan dia menjelajah sehingga keseluruh negara. Data tersebut diperlukan oleh SV. 

Kes3:
Calon diminta membuat PhD dgn membuka satu “Community Centre” yang sebenarnya adalah keperluan sebuah jabatan, bukan keperluan dan bidang pengkhususan calon tersebut. Wow, tugas jabatan kini diserahkan kepada calon PhD.

Kes 4:
SV menggunakan data pelajar master hingga memenangi medal dalam satu pertandingan tanpa pengetahuan pelajar berkenaan. Pelajar hanya tahu dari pihak ke3. 

Ramai yang mungkin menganggap kes di atas sebagai satu yang lazim dan tiada apa yang perlu dikecoh2kan. Ramai yang maybe berfikir…. SV aku best per…. tak ada masalah pun !! Malah ada yang maybe berkata…. Inilah resam PhD…. Kalau nak senang… jgn buat PhD ! 

Apa pendapat anda?
Apa pendapat anda jika anda adalah calon diatas?
Apa pendapat anda sebagai bakal SV?

Akhirnya maybe ada pendapat spt.... pelajar pun apa kurangnya....ramai yang tak bersedia... tak komited....yang gagal kerana diri sendiri bukan kerana orang lain !! 

Yang ini aku sngat setuju....pelajar yang tak komited, acuh tak acuh.... tiada tempat dalam dunia research.... tetapi aku percaya.... calon yang tak komited sebegini bukanlah calon yang terlibat dalam exploitative supervision...... dgn sebab2 yang anda sendiri boleh fikirkan.....

OT

Thursday, May 15, 2014

Tajuk 594: 5 sebab tajuk kajian yang biasa “lebih berbisa” dari tajuk yang luar biasa !

Calon PhD / Master esp. yang berorientasikan social science berlumba2 utk mendapatkan tajuk kajian yang luar biasa, yang kononnya belum pernah dibuat lagi atau yang tak berapa dibuat orang. 

Kenapa?

Pertama:
Inilah pemahaman yang diturun temurunkan supaya membuat kajian kononnya baru supaya menghasilkan sesuatu yang sebelumnya tak ada….yang boleh memberi kononnya impak maksima kepada itu dan ini...... barulah luar biasa !!

Kedua:
Takut disergah oleh SV kerana masih mengkaji sesuatu yang biasa-biasa sahaja. 

Ayat klise SV:
"Tak ada tajuk lain nak buat kajian ke?"
"Tajuk ni dah byk orang buat lah....." 

Emmmm.... katakan pemahaman di atas betul dan benar….  kerana dianuti dan diamalkan oleh semua SV.... maka sudah barang pasti telah terhasil ratusan ribu kajian yang hasilnya luar biasa…. yang menggegarkan nusantara khususnya di Malaysia sendiri… dgn impak dan implikasi yang ketara.....betul tak?

Namun aku masih tertanya-tanya…. sehingga kini, manakah kajian yang luar biasa tersebut? Manakah kajian PhD atau Master yang telah menggegarkan dunia akademik kerana keluarbiasaan tajuk dan hasil dapatannya? Mana ?

Mestilah ada bro…. ada ratusan ribu yang tersimpan dalam library… ko pergilah baca !!

Apa? Tersimpan dalam library? Buat apa disimpan sesuatu yang luar biasa? Apa impaknya yang luar biasa tersebut jika hanya dipendam ? Adakah telah datang berduyun2 pihak2 yang mendambakan keluabiasaan tersebut, beratur utk membaca hasil yang luar biasa dari kajian PhD dan master pelajar? 

Yang itu tak ada lah pulak?

Tak ada?

Jadi kalau macam itu, baik buat jer kajian yang biasa-biasa…. sebab tujuan utama membuat PhD / Master  adalah menyumbang kepada knowledge dan melahirkan researcher yang kompeten bukan meletakkan syarat mengkaji sesuatu yang belum dibuat sebelumnya sehingga pelajar  yg belumpun mulakn kajian merasa  tertekan  ! 

Camner plak tu?

Pertama:
Membuat tajuk yang biasa-biasa bermakna banyaknya rujukan dari kajian lepas. Banyaknya rujukan kajian2 biasa ini akan membolehkan pelajar membina keupayaan "luarbiasa" dalam memahami, menganalisis dan mensintesis secara kritis kesemua kajian2 tersebut supaya kajian yang dilakukan benar2 signifikan dgn asas yang kukuh. 

Kedua:
Kajian-kajian yang biasa-biasa tentu telah mempunyai pelbagai instrumen yang standard. Menggunakan sahaja instrumen standard yang sedia ada pastikan menjatuhkan standard kajian pelajar sendiri maka mereka perlu meningkatkan lagi validity dan reliability instrument tersebut utk mencapai tahap PhD spt menjalankan concurrent validity, construct validity dll....

Ini membuka peluang pelajar menggunakan pula teknik spt Rasch Model yang lebih sensitive yang mungkin tidak digunakan sebelumnya utk reevaluate instrument2 yang telah acapkali digunakan. Ini akan memberi pengetahuan dan kemahiran "baru" kepada pelajar walaupun membuat tajuk yang "lama".

Ketiga:
Oleh kerana kajian2 lepas yang biasa2 menggunakan model-model atau teori-teori yang hampir sama berulang2 kali…. maka tiba masanya utk pelajar menguji model-model ini menggunakan latent analysis  yang lebih mendalam spt Mplus…. dan memperkukuhkannya dengan mediator dan moderator pula dan diuji dalam pelbagai konteks yang berbeza.

Keempat:
Apabila pelajar yang membuat kajian yang biasa2 ini melalui proses pertama-kedua-ketiga diatas, maka bukan sahaja kompetensi membuat review kajian lepas mereka menjadi luarbiasa, mereka juga menguasai analysis data yang lebih advanced supaya hasil kajian menyumbang sesuatu yang baru kepada pengetahuan dalam bidang kajian yang biasa-biasa tesebut!

Kelima:
Jadi sapa kata tajuk kajian yang “biasa-biasa” dah tidak menyumbang apa2? Alangkah malangnya jika pelajar digesa mencari tajuk dan gap yang “luar biasa’ akhirnya banyak buang masa mendapatkan review yang ntah dimana secara cetek pula….. berpuas hati hanya dengan analisis  exploratori  dgn alasan kajian ini belum ada yang buat lagi…. lalu berakhir dgn dapatan yang tak sapapun nak baca....sedang kompetensi diri masih ditahap biasa-biasa sahaja, tidak sepadan dgn tajuk yang asalnya dikatakan luarbiasa.

Contoh:

Seorng pelajar telah mbuat kajian etnografi di sbuah pulau di Tganu bg menyahut cabaran ....  kononnya kajian disana xada yg buat lagi... akhirnya selepas 4 thn masih terkial2 krn thp kajiannya tlalu dangkal utk mcapai thp PhD....wpun dh berabis duit n masa.... hingga hilang punca dan stucked.... sdg dia duduk di JB... byk lagi kajian etnografi yg boleh dikaji.... dan masa, wang n tenaga patut difokus kpd penguasaan kemahiran menguasai kajian dan analysis data dibazirkn begitu shj. 

Kalau nk gi pulau manapun tak apa.... dptkn phd dulu dgn pengetahuan n kemahiran yg mantap dan tip top......   then apply grant..... jlnkn kajian etnografi wpun sampai ke bulan....sdgkn kajian SV sendiri tak lah sampai kemanapun...

Sebagai kesimpulan..... apa saja tajuk kajian tidak sepatutnya menjadi satu beban dan isu kepada pelajar MENGATASI usaha memastikan pelajar tersebut melalui  PROSES MENJALANKAN KAJIAN yang menjadikan mereka researcher yang kompetent yang dapat menyumbang kepada pengetahuan sedia ada !!

Anda boleh bincang perkara ini dgn SV anda.... tapi anda atau sesiapapun tidak perlu bersetuju....dan tiada masalah jika hanya aku satu2 species yang berfikir spt ini....

Percayalah.... SV yg luarbiasa mampu bimbing supervisee mjlnkn kajian biasa-biasa mjd naskah yg luar biasa.... bukan sebaliknya....



Ular ni nampak jer "gah" tapi tidak berbisa....sebab tu digunakan utk persembahan yang biasa2 sahaja !!

Saturday, May 10, 2014

Tajuk 593 - Five reasons why there is no PERFECT research in social science !

Terdapat pelbagai prosidur dalam kajian sosial science. Sering wujud perbalahan SV-supervisee terhadap pelbagai procedur sehingga supervisee pening berpanjangan. Bagi aku senang sahaja, jgn pening2 sebab dalam social science tiada satupun kajian yang PERFECT. 

Apa alasan aku?

Pertama:
Semua analisis data dalam social science tidak perfect. Contoh mudah adalah nilai mean yang hanyalah satu nilai estimation sahaja. Malah setiap pengiraan statistic dalam social science juga melibatkan error. Kalau dah estimate dan error, mana perfectnya !

Kedua:
Teori yang digunakan juga tidak perfect…. sekadar menunjukkan korelasi antara IV, DV dan jika canggih sikitpun adanya mediator dan moderator. Teori ini juga bergantung kepada banyak factor… satu teori tidak semestinya sesuai utk semua situasi. Kalau teori tidak konsisten... mana datangnya perfecton !

Saya mengaku tak baca betul2 masa jwb questionnaire....boleh ke?

Ketiga:
Instrument yang digunakan juga sangat lemah dan banyak defect…. Ambil sahaja questionnaire… yang construct nya diambil dari teori yang juga tidak perfect. Ini tidak termasuk lagi pembinaan item yang sukar mencapai tahap objective dan unidimentional malah tidak dapat membezakan item difficulty dgn ability of respondent. Jika banyak defect... kat mana yang perfect? Setakat nilai cronbach alpha.... itu hanyalah internal consistency yang wpun item tidak mengukur secara terperinci.... boleh sahaja menunjukkan nilai yang tinggi !

Keempat:
Kajian social science melibatkan responden / subject / partisipan yang terdiri dari manusia, dari kanak2 hinggalah warga emas. Bila kajian melibatkan manusia yang ada perasaan (bukan spt tikus putih) yang diminta pula pendapat dan pandangan mereka untuk diukur, bias adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Tanya diri sendiri…. Adakah senang utk berlaku jujur bila menjawab qnaire yang menjela2 …. Ada pula yang tanya soalan yang ntah apa-apa? Bila timbul bias…. mana datangnya perfection ? 

Kelima:
Penyelidik juga manusia….. ada bias…. kalau tak banyak… skit.. betul tak?

Jika digabungkan 5 aspek diatas…. Maka tak yahlah sibuk2 nak pastikan kajian social science PERFECT…sehingga supervisee pening.... sebab takkan perfect sampai bila-bila !!

Oleh kerana setiap kaedah dalam social science ada kekurangan,.. supervisee dipertangungjawabkan untuk "merasionalkan dgn kefahaman yang jelas" setiap pemilihan yang dibuat. 

Disinilah bimbingan SV diperlukan, bukan berbalah.... sedang pelajar tidak ada pengalaman dan sukar melihat secara menyeluruh kajian yang maybe buat pertama kali mereka jalankan sejak keluar dari rahim ibu merekai !! Jadi SV berikanlah mereka constructive direction kerana based on fact.... tiada kajian social science yang perfect !

Pic - perfectly matched !

OT - apa yang aku tulis ni tak tercatat dimana-mana buku... sekadar memberi satu reaksi yang terbuku

TAJUK 592 - Adakah SV juga seorang expert?


Adakah SV juga seorang expert?

Maybe tiba masanya anda reserve sedikit ruang menerima doctrine yang SV tahu segala2nya dgn menganggap SV anda seorang expert ! 

Bila anggapan ini wujud....maka dunia scholar sedikit sebanyak telah tercemar. Pulak? Tercemar kerana siapa yang memberikan title “expert” kepada SV ? Dunia penyelidikan sentiasa evolve…. semakin cepat dan pesat bersama kecanggihan ICT…. maka terdapat byk ruang yang mungkin SV tak tahu, tak pasti dan tak mendalaminya….tanpa menafikn pengetahuan yg mereka sedia miliki..

Sentiasa berfikir ....

Tentu lebih “baik” SV anggap diri mereka scholar bukan expert sehingga pendapatnya tidak boleh disanggah atau dicabar. Ini old school ! Membuat research adalah tugas mencabar. Salah satu pengalaman yang penting dalam menjalankan research adalah “membuat keputusan yang mungkin bercanggah dgn SV” tetapi dgn alasan yang betul. 

Anggaplah ini sebagai bahan utk difikirkan pada hujung minggu ini supaya anda boleh melihat potensi diri sendiri sbg bakal scholar melangkaui apa yang mungkin diketahui oleh SV.... 

OT - pernah skali SV aku kata pd aku dulu... ".....you are the expect in your field" bila aku argue theory yg aku nk guna.....sekadar bg motivasi kat aku

Thursday, May 8, 2014

Tajuk 591 - Anda calon master / Phd yang rigorous ?

Perkataan RIGOROUS ni mula menarik minat aku kerana seakan sama dengan perkataan vigorous masa aku blaja kimia dulu… 

Contohnya “ Sodium reacts vigorously ( even explosively) with cold water”.  Rigorous bermakna lebih kurang “strictly…. extremely thorough… details… accurately…”. Jadi bila ko nak jadi calon master / Phd ko mesti bersikap rigorous !

Tanam dan lekatkan terminology RIGOROUS ini dalam benak fikiran ko...supaya kajian ko boleh meletup letup !!

Apa maknanya ni bro?

Aku dan senaraikan 9 aspek yang ko perlu ikuiti secara rigorous dalam post aku yang lepas. Kali ini aku nak sentuh cara berfikir ko yang terlebih dahulu supaya rigorous enough sebelum ko cetak name card baru ko tertulis titile "PhD Candidate" bla..bla..bla...

Jika ko dah daftar atau dah mulakan pengajian... jadikan list berikut sebagai senarai semak !

Sebelum ko bercadang utk mengisi borang dan menulis proposal ringkas memohon menjadi calon2 master / Phd, maka bermulalah episod rigorousness dalam pemikiran ko.

Pertama:
Jgn isi borang dan sediakan proposal spt melepas bersin ditangga… sediakan pengetahuan asas tapi meluas dalam area of invesigation yg ko nak kaji....melalui penerokaan awal isu / debatable fenomena / argumentation yang ditimbulkan oleh scholar dalam current journal yang dipublished… 

Bayangkan soalan wajib SV yang pertama adalah  "Apa isu yang U nak kaji?" Soalan macam nipun ko dah nak terkucil sebab tak tahu nak jawab...

Kalau ko tak tahu atleast 10 journal impact factor (bukan 10 artikel !) yang terbitkan isu2 dalam area of investigation yang ko minat nak kaji… ko belum cukup rigorous. Fikiran ko dangkal. Daya analisis ko lemah dan ko akan teraba2…. malah ko akan terkulai layu sebaik sahaja penemuduga atau SV ko muka mulut dan tanya soalan2 basic berkaitan area of investigation ko pada pertemuan pertama !

Tool yang ko perlukan pada tahap ini adalah Reference Manager Mendeley !!

Kedua
Sebaik sahaja diterima sebagai calon, dan SV dah kata OK… kepada area of investigation yang ko nak buat…. mulalah mengumpul artikel secara rigorous ….melalui Mendeley atau e-journal library ko atau library kawan2 ko….minta bantuan SV dan librarian…. adakan contact dgn kawan2 dalam dan luar negara …. supaya semua senarai artikel yang ko dah pilih dapat ko download ke dalam dropbox .... Ko tak cukup rigorous kalau mengeluh susah nak dapat artikel… atau bersungut macam mak nenek yang sakit sendi…. selagi ko tak lakukan langkah ini

Ketiga
Kemudian jgn kembangkan dulu lubang hidung ko jika tak dapat kumpulkan 100 artikel yang “power2”  ....kebanyakkannya adalah artikel 2010 – 2014… dan gunakan teknik yang aku ajar FBOT dan SROT utk mendapatkan fokus apa yang ko nak kaji…Dan membaca secara intensive. Ko jgn ingat dah cukup rigorous hanya dapat 10 artikel yang ko tak sangka terjumpa disana sini… melalui Google Scholar

Keempat
Jgn perasan ko dah cukup rigorous dgn progress ko… hanya setakat siapkan ZDOT 30 pages dalam 2 minggu…  dgn beberapa theory yang dah ko senaraikan….juga research design dan sampling techniques… jika ko tak teruskan pencarian dan mendalami perkara2 tersebut secara lebih fokus dalam artikel atau buku atau handbook yang lebih khusus membincangakn latar belakang research design, sampling dan theory tersebut.

Kelima:
Begitu juga dgn senarai instrumen yang ko jumpa dalam artikel yang digunakan dalam kajian2 lepas. Ko perlu dalami bagaimana instrument tersebut perlu di evaluate, validate semula…. sertailah  bengkel2 yang dikendalikan oleh psychometrician…. sebab SV ko mungkin tak tahu….wpun selalunya bercakap macam tahu jer semua benda….apa itu dimensi, objectivity, subjectivity, multidimensional, unidimensional, item difficulty, item discriminant, ability dll terminologies… yang berkait dengan instrument......dan kalau ko sendiri tak mahu makna dan aplikasi termonology tersebut... ko tak cukup rigorous lagi.... dan siap ko kalau ditanya masa VIVA !! 


Kena maintained rigorous !!

Keenam:
Maybe ko tak faham banyak perkara yang ko baca dari langkah 1 – 5 di atas. Ingat , ko akan wajib ikut kelas research methodology atau maybe kelas statistik. Tanpa langkah 1 – 5 di atas, kelas research methodology ko tak ubah macam kelas spoon feeding, ko menganga mulut dan SV isi dgn maklumat. Jika ko dah mula menemui perbagai fakta, terminologies, analisis dll dari langkah 1 – 5 di atas, barulah kelas research methodology ko jadi rigorous. 

Ko boleh bertanya soalan kaw-kaw pada pensyarah apa sahaja yang ko tak faham, atau berdiskusi dgn produktif dan signifikan bila berjumpa SV atau adviser ko…. barulah ada makna !! Jika boleh, jgn berpuas hati dgn kelas statistik sebab kelas tu tidak rigorous utk dalami SPSS, AMOS atau PLS apatah lagi  M-plus ! Jadi masuklah bengkel yang lebih khusus termasuk bengkel analisis data kualitatitif Atlas.ti . 

Semalam baru aku dengar keluhan bila seorang SV menolak supervisee yg nak buat factor analysis hanya kerana dia tak tahu amende FA tu !  Fuhhh….. inilah dunia supervision yang selama ini terselindung.... sungguh sadis !! 

Ketujuh:
Dengan kepastian hasil perbincangan yang rigorous dgn SV atau dari kelas research method dan bengkel SPSS atau Atlas.ti (utk kajian kualitatif)…. Terus perbaiki ZDOT supaya menjadi proposal yang mantap.

Kelapan:
Buka mata dan telinga secara rigorous dgn mencari mana-mana colloquium, seminar… ambil peluang membuat pembentang, even dgn conceptual paper…. Belajar menulis artikel…. selalunya colloquium siswazah tak kisah sgt kualiti paper ko.. asalkan menepati thema. 

Bagi ko...inilah pengalaman utk menulis dan membuat presentation… sambil mengenali kawan2 sealiran dgn ko. Pls jgn present paper macam robot.... baca terus dari slide PPoint ko... plsss... ko ingat audience ko buta huruf ker tak tahu baca dari slide ko tu? Jgn bikin audience zzzzz tapi bikin surprised !! 

Sila ikut stail "three minute thesis" competition.....google lah kalau nak tahu !

Sapa yang tak pernah present selain dari presentation wajib di Jabatan masing2.. ko memalukan diri ko sendiri jer..... 
Kesembilan:
Jgn abaikan pilot test. Lakukan beberapa kali secara rigorous . Aku sendiri jalankan 3 kali pilot baru konfiden utk gunakan instrumen aku. Pastikan sample mencukup…. Limitkan skop assessible population ko… jgn buat satu Msia, nanti ko lelah sedang kajian ko perlu rigorous. Aku tak nampak keperluan population satu Msia diperlukan bagi kajian PhD mahupun master.....

Kesepuluh:
Jgn berpuas hati dgn pendapat SV sahaja. Ko boleh hadiri seminar dan cari penyelidik, lecturer, SV dari mana2 pun utk dapatkan pandangan bagi memantapkan kajian ko. Alasan? 

Kalau ko viva nantipun, bukan SV ko yang jawab atau tanya, dia diam seribu bahasa…. Ko lah yang terpaksa mempertahankan diri.... secara rigorous dpn panel bukannya macam pengantin sebelum lampu ditutup malam pertama.... mahu tapi malu berkata2.... 

Jadi dgn mendapat pelbagai pandangan dari pihak ke3, 4 atau 5 ko sebenarmya menyediakan diri utk sesi viva ko nanti... sebab pandangan tersebut tak semestinya benar atau perlu diikuti... sekadar memperluaskan persepsi pemikiran ko.. supaya luas dan jelas....

Kesebelas: 
Ini hanya tambahan. Tolong jgn guna laptop yang outdated dgn MSWord 2007 lagi, atau laptop dgn screen kecik sehingga sakit mata memandang hanya dgn alasan, ada nilai sentimental ! Jgnlah tutup pad keyboard tu dgn silikon... nanti cpu dia kepanasan kat dalam tu....

Belilah laptop baru jika nombor pada keyboard lama ko dah pudar…. Jgn harap pulak pada laptop “Hak Kerajaan Malaysia” sahaja. Install MS Word 2010 sebab aku dapat MS Word 2013 ada bug bila nak jalanakan ZDOT. 
Cukuplah dulu bro…. akau ada kerja lain nak buat !!

OT

Tuesday, May 6, 2014

Tajuk 590 - Dan sebenarnya.... TIADA SEORANG pun teringin nak baca thesis ko...

Thesis master / PhD perlu dihasilkan dari satu kajian yang rigourous…. atau "extremely thorough”. Maksudnya… ko tak boleh main adopt atau adapt cam tu jer… setiap langkah dalam research ko mesti dilakukan secara detail. Rigorous ini merangkumi aspek2 berikut:

Pertama: Mendapatkan semua artikel / bahan yang relevan dgn kajian secara extensive

Kedua: Membaca semua artikel / bahan yang releven secara intensif

Ketiga: Mendalami dan mengupas literature secara kritis

Keempat: Memastikan instrument menjalani proses kesahan yang ketat dan diuji kebolehpercayaan, termasuk melakukan CFA dan Cohen kappa inter-rater agreement (bagi data quaitative)

Kelima: Menjalankan kajian rintis / pilot, maybe beberapa kali.

Keenam: Pemilihan methodology yang appropriate

Ketujuh: Pastikan adequacy of sample supaya berupaya sampel tersebut representative kpd populasi bagi membuat generalisasi (bagi kajian quantitative) atau penghasillah theory dan pemahaman makna dgn lebh mendalam (bagi kajian quantitative)

Kelapan: Analisis data yang dijalankan secara mendalam dgn analisis statistic yang advanced (jika kajian quantitative) dimulai dgn EDA, treatment for missing data dan testing for all assumptions atau dianalisis dgn triangulation (jika kajian qualitative) bagi memjawap persoalan kajian

Kesembilan:Membincangkan dapatan secara mendalam berdasarkan literature review tetapi dalam mode “looking forward” bukan backward. 

Setelah ko lakukan kajian dan penulisan thesis secara rigourous..... rupa2nya tak ada sapa yang minat nak baca thesis tersebut !

Mana mungkin bro..... penat2 tulis thesis tak ada sapa yang baca?

Cer ko buat experiment mudah ini..... esok ko letakkan thesis ko disatu tempat terbuka…. bersebelahan surat khabar esok…. aku gerenti semua orang akan ambil suratkhabar utk dibaca sambil menggeleng2 kepala seraya berkata “sapa la yang cuai tertinggal thesis ni?”

Jgn tak tahu….. pemeriksa dan SV ko TIDAK BOLEH dikira sebagai pihak yang berminat utk membaca thesis ko sebab mereka sebenarnya “terpaksa” dan “menjalankan kewajipan”. Malah ada SV yang baca sekerat2 jer thesis supervisee….

Kalau ko bukan supervisee, SV ko tu pun tak hingin nak baca thesis ko…. Percaya tak? Ada ko tengok SV asyik baca thesis pelajar lain? Paling baikpun dia akan suruh ko yang baca !

Jadi jgn mimpilah policy makers pulak yang nak cari dan baca thesis ko tu.... seperti yang ko tulis dalam bahagian implication thesis ko.... iskhhh..'

Jgn buat2 terkejut plak... sebab inilah hakikatnya tetapi ramai yang buat tak perasan, buat tak tahu…. sebab itulah aku selalu tekankan bahawa research dan penulisan thesis master / Phd hanyalah “academic exercise” sahaja utk ko sumbangkan sesuatu kepada knowledge, itupun dalam satu skop kecik area kajian ko sahaja. 


He he.... thesis kena awet....
Selepas ko lulus .... thesis ko akhirnya akan di "awet" dalam library sebab tak boleh dipinjam atau dibawa keluar…. satu kepelikan dalam dunia akademik bila thesis yang tak berapa ingin dibaca tak boleh bawa keluar utk dipinjam … maka tunggu masa jer thesis itu akan tarikh luputnya selepas beberapa tahun terperap di librarry.

Tapi bro.... jgn kecewa jika akhirnya tak sapa sudi utk baca thesis ko….sebab thesis tersebut telah menjadikan ko seorang independent researcher yang akan menjalankan kajian yang lebih practical... RnD atau applied selepas bergraduate... atau ko akan jadi penasihat atau terlibat dgn polisi dan sewaktu dengannya ..... tetapi dgn SATU syarat:

ABISKAN DULU thesis ko yang dah masuk ntah berapa semester tu bro !!

Monday, May 5, 2014

Kenangan di Adelaide, Australia 2014

Adelaide, tempat aku mendapat doctorate... tempat aku mengenal dunia luar.... tempat paling bersih dan nyaman pernah aku lihat dari puluhan bandar2 besar seluruh dunia yang aku pergi.... tempat paling selesa dan peramah... segalanyanya sistematik dan mudah.... dan tempat anakandaku bersemadi  buat selama-nya... Adelaide kenangan bersamamu tidak akan terlupakan....

Saksikan Adelaide.... bandar Mediterranean...yang bersih dan nyaman....














































Tugasan Final EDU5900

Sediakan satu kertas cadangan kajian yang lengkap dengan butiran berikut:

- 60% sumbangan markah EDU5900

Font:
- 12 arial, 1.5 spacing
- 2500 – 3000 perkataan (tidak termasuk TOC dan senarai rujukan)

Urutan:
- TOC, Senarai Jadual, Senarai Rajah
- Bab 1 (Pendahuluan)
- Bab 2 (Sorotan Literatur)
- Bab 3 (Methodologi)
- Rujukan (Format APA)

- Sekurang-kurang 20 rujukan dgn 75% atau 15 rujukan adalah journal  
- ¾ dari bilangan 75% tersebut mestilah jurnal tahun >2010
- Gunakan Navigation Pane / Doc Map dan Mendeley 

- Hantar selewat-lewat pada 16 June 2014

Cover:
- Light blue
- Nama + Matrik + Hp
- Tajuk kajian






Sunday, May 4, 2014

Tajuk 589 _Generalisasi dan populasi - Bhg 2

Saya bagi 6 langkah menentukan sample utk membuat generalization (sila rujuk dan baca Bhg 1) dgn contoh sempoi tapi details bagi supervisee memulakan pencarian sample.

Inilah post yang saya terima... (sila semak klu xcaya).... respon dari pembaca...

“Tapi Dr biasanya nanti ditanya 'macam mana u boleh suka2 pilih kategori A sahaja (bukan B,C,D..Z) , 5 – 10 tahun (yang baru kerja) dan kenapa Selangor bukan Kelantan. Nak cari jawapan ni pun dah setahun (kalau jumpa). Tu tak masuk lagi kenapa guna formula Cohen. Sebenarnya lebih kurang masalah saya sekarang”

Ini jawapan umum saya.... saya anggap post di atas adalah sebahagian “budaya SV di Msia” yg suka tanya kenapa sebelum bagi apa-apa… kononnya nak elak budaya spoon feeding hingga supervisee terkonting2..... 

Pertama:
Anda novis. Research adalah pra-syarat kpd master/ PhD yg diberikan kredit sebagaimana anda mengambil course work… bukan tugas hakiki anda spt makan gaji bekerja dgn kerajaan. Anda adalah pelajar postgraduate !

Kedua:
Anda boleh menolak tajuk kajian, SV tak ada hak nak paksa anda buat apapun tajuk tanpa persetujuan anda...

Ketiga:
PhD dan master hanya “academic exercise” utk melatih diri sebagai penyelidik berdikari dan kajian anda tidak akan memberi impak apa2…. kepada sesiapa…melebihi impak kepada diri anda dan SV anda yang mendapat nama bila paper anda diterbitkan

University of Adelaide...
sebahagian kenanganku ada bersamamu...


Keempat:
SV sebagai experienced researcher patut beri panduan dahulu, bagaimana persampelan patut difokuskan supaya tidak terlalu besar tetapi memadai utk anda membuat generalisasi... bukan asyik bertanya "kenapa" dan "kenapa" sedang kajian entah kemana....

Kelima:
Ada dua sebab kenapa SV suka jer nak tanya tanpa terlebih dahulu memberi pandangan yang bernas sbg seorang "expert" (i) SV sendiri tak tahu dan tak confident nak memberi panduan (ii) SV dulupun mungkin cengitu jugak…. setahun fikirkan camner nak ambik sample… kenapa buat di Selangor bukan di UK atau Uganda?

Keenam:
Kalau SV terangkan baik2 6 langkah pencarian sample itupun dah cukup mencabar supervisee mendapatkan sample dgn sendiri…. berdikari..... dan ini tak ada kena mengena dgn spoon feedingpun kalau bagi panduan tersebut…. sebab 6 langkah yang saya tulis tu "TAK ADAPUN DALAM MANA-MANA BUKU".... sekadar pengalaman membimbing pelajar..... sebab akhirnya supervisee lah yang akan terkejar kesana kesini mendapatkan sample…. bukan SV !

Ketujuh:
SV patut bimbing supervisee lebih kurang cenggini (itupun kalau nak ikut..). 

“Ko buat Selangor sahaja sebab itu adalah accessible population ko, dan di Selangor multi racial, cultural dan religion…. represent sebahagian besar kakitangan awam Msia…. tambahan dgn masa kajian ko yang terhad dan budget ko yang ciput.... ko pulak buat di UKM… di Selangor…. dan ko fokuskan kepada pegawai A sahaja kerana kumpulan ini adalah kumpulan pembayar cukai yg aktif dgn tahun bekerja 5-10 tahun sebab ini julat yang paling crucial utk pembayar cukai.... 

Jgn le pulak ko gi Kelantan cari sampel wpun kampung ko kat Tanah Merah dgn alasan rindu kat mak ko.... apatah lagi ko nak gi Ethiopia ler pulak…. kononnya AirAsia ada tiket promosi ke sana.....

Paling utama... ko mesti jalankan semua langkah validation instrument ko betul2 dan pastikan realible yang tinggi serta analisis data ko mendalam utk capai PhD / Master....

Then utk cari sample size.... gunalah formula Cohen sebab ko dapat detect effect size atau GPower yang dapat ko tetapkan statistical power ko juga... jgn bimbang kalau ko guna mana2pun ko akan dapat jumlah sample yang hampir sama.... ko ambiklah jumlah mana yang tinggi... tapi ko kena baca lagi mendalam bab sampling ni... saya hanya bagi panduan jer... ” 

Persoalannya.... salah ke bagi nasihat dan pedoman spt di atas kepada supervisee? 

Aku nak tanya.... adakah panduan di atas sebagai spoon feeding mcam pelajar SPM salin nota ringkas utk hafal sebelum jawab peksa? Sama tak? Adakah dgn maklumat tersebut, supervisee dah tak perlu fikir dan membaca dgn lebih mendalam? Spoon feeding tu maknanya bagi semua sampai yang terima tak perlu lagi nak fikir apa2....!!

Adakah dgn panduan tersebut, supervisee akan terus relex... tido... tidak menbaca lagi dan terus akan dapat sample tanpa buat apa2 ? Tentu tidak !!

Wahai pembaca post ku tersayang.... inilah antara yang aku maksudkan dgn directive supervision dari SV .... dan bayangkan supervisee terkontang kanting selama setahun utk mencari jawapan yang mereka tidak tahu dimana utk mendapatkannya... sedang masa tersebut sgt berharga bagi mereka, keluarga dan masa depan mereka. 

Jika SV sebenarnya pun tak tahu...SV juga perlu bertanya... bukn dapat PhD terus tahu semua.... then hanya tahu arahkan supervisee utk baca..baca dan baca....fikir..fikir...fikir... ada benda yang kadang kala terlalu baru bagi supervisor dgn jawapannya tidak ada tertulis satu persatu dalam buku mahupun journal ... so give them some direction...they will find the rest.!!

OT 

Tajuk 588 - 6 langkah generalisasi dari populasi Bhg 1

Dalam kebanyakkan kajian quantitative, anda tidak mungkin akan menjalankan kajian terhadap populasi. Sebelum anda ingin melakukan generalisasi… lakukan 6 langkah ini:

1. Definisikan target population
2. Narrow down kan definisi target population
3. Definisikan accessible population
4. Narrow down accessible population
5. Ambil bilangan sample yang represent accessible population 
6. Describe the sample in details

Contoh dummy:
SV ko pun berkata-kata "Cer u buat kajian pasal sikap kakitangan kerajaan Malaysia terhadap pembayaran cukai pendapatan"..... dan ko pun tanpa fikir panjang lantas menjawab "Baik Prof...." dan SV pun bangga n mjwab "Cantik... satu Msia tau" lalu bmulalah episod fening kefala ..... camner nk ambik sample... nk bantah tak brani...kan kan kan...

Jgn lurus bendul bro....Ko bukan Pak Menteri atau agensi Kerajaan... Ko hanya seorang calon PHD yg terkonting2 dgn mpunyai pelbagai kekangan so lakukan 6 langkah diatas... sudah memadai.....

1. Target population adalah kakitangan kerajaan seluruh Malaysia, N = 7.3 juta

2. Narrow down: Target population adalah kakitangan kerajaan kategori A di seluruh Malaysia, N = 1.3 juta

3. Accessible population adalah kakitangan kerajaan kategori A yang sudah bekerja 5 – 10 tahun di seluruh Malaysia, N = 200 K

4. Narrow down: Accessible population adalah kakitangan kerajaan kategori A yang sdah bekerja 5 – 10 tahun di seluruh Selangor, N = 20 K

5. Bilangan sample mengikut formula Cohen dgn medium effect size, n = 270 atau guna Gpower dgn 0.8 power adalah 280... jadi ambillah n=280 secara random (simple, cluster or stratified dll strategi sampling)

6. Huraikan demografi 280 sample tersebut secara statistik diskriptif (seks, umur, bangsa, agama dll yg releven) spt yang biasa dilakukan diawal Chapter 4.... tapi perlu lebih details supaya reader boleh justify representative sample yang diambil dgn ciri populasi seluruh Malaysia....membolehkan anda membuat generalisasi utk dapatan kajian anda….


Berapakan populasi kangaroo di Australia?


Last advice..... jgn tamak nak buat populasi terbuka.... tanpa definisi yang jelas.... tapi dapatkan accessible population yang memudahkan kajian....

OT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...