.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, March 29, 2014

Tajuk 577 - Quanti vs Quali - Gelisahnya malam ADAM tanpa HAWA !

Dalam research methodology diperkenalkan dua istilah ini – quantitative dan qualitative research. Berbuihlah mulut lecturer terangkan kedua2 pendekatan dan mengapa kedua2nya diperlukan dalam dunia research khususnya social science.

Setiap perkara ada advantages dan disadvantages, begitu juga kajian quali dan quanti. Yang penting setiap satu pendekatan diperlukan sesuai dgn nature kajian tersebut. Jadi keduanya saling diperlukan, macam ADAM dan HAWA. ADAM ada kelebihan dan kekurangan, begitu dgn HAWA. Bayangkan gelisahnya malam ADAM tanpa HAWA !!

Sampai dicuping telinga aku…. SV senior yang tegar dgn pendekatan quali “pantang” melihat angka, jadual dan statistik kerana tidak membawa makna yg mdlm katanya..... Semalam pula aku dengar, SV quanti “nak tembak” student yang buat quali. Percayalah…. Ini bukan ISOLATED CASE…. Inilah yang telah menjadi budaya yang memberi tempias kepada pelajar.

SV dan researcher di IPTA / S berada dalam dunia scholar – dunia akademik – dunia kesarjanaan. Dunia melahirlan bakal2 researcher – quali dan quanti. Kajian yang dahulunya lebih cenderung kepada pendekatan quanti maybe telah saturated dgn data dan generalization sehingga tiba masanya utk diberikan makna yang mendalam – maka wujudlah keperluan qualitative. 

Maknanya...sebagai scholar, SV perlu menguasai bukan sahaja bidang kepakaran masing2… tetapi juga menguasai kedua2 pendekatan quali dan quanti. Jika tidak, dunia penyeliaan akan herot sebelah…. Malah boleh pincang bila kajian dgn nature quali sedaya upaya di”quanti”kan juga… atau sebaliknya.

Sekadar satu application:
Kenapa pengambilan guru perlu melalui interview…. walaupun mereka telah mengisi soalselidik Medsi? Kenapa tak guna score Medsi tersebut utk dibuat pemilihan. Ini kerana data numerical sahaja belum boleh memberi makna secara mendalam, maka diperlukan interview tersebut. Begitulah akrab quanti dan quali… dalam kes pemilihan bakal guru.

Jadi persoalan sekarang, bukan pendekatan mana yang baik… tetapi pendekatan mana yang lebih appropriate dgn kajian yang ingin dijalankan. Tentu sesuatu yang tidak professional jika:
1. Pelajar tukar tajuk hanya kerana SV tak terima salah satu pendekatan
2. Pelajar terpaksa memilih hanya satu pendekatan wpun tidak appopriate
3. Pelajar diminta tukar SV jika tidak mendengar kata !
4. Pelajar diminta pulak tukar universiti …. Fuuhh !!

Rasional aku senang jer. Kedua2 pendekatan diperlukan maka sebab itulah kedua2nya diajar diperingkat postgraduate. Jika pelajar boleh belajar kedua2nya sebelum membuat kajian, kenapa tidak SV?

Pakar dalam sesuatu bidang akan kurang bermakna jika hanya boleh menyelia satu pendekatan sahaja. Jika main SV tak berapa arif satu pendekatan, boleh sahaja lantik co-SV yang boleh membantu. Namun itupun sering kali gagal dilaksanakan kerana kecenderungan SV “meremehkan” pendekatan yang satu lagi dan hanya bersetuju co-SV yang sebulu pendekatannya sahaja ! 

Emmm….

OT

Thursday, March 27, 2014

Tajuk 576 - SV jgn hanya tahu quantitative sahaja !!

WANTED.. WANTED..WANTED  - Nak kena tembak, buat kajian qualitative !!

Seorang std PhD lelaki dari Uxx dtg jumpa aku. Kajian beliau tentang leadership di beberapa institusi kerajaan yg mendapat anugerah cemerlang kepimpinan. Asalnya beliau bcadang utk buat kajian quali tetapi terus disanggah oleh SV (bidang leadership) dgn perkataan "knp buat qualitative, nak kena tembak ?". Rupanya SV tersebut tak arif kajian quali...

Maka std tersebut buatlah soalselidik... nak buat  EFA, terpaksalah edar kepada leadership di agensi lain yang tak menang anugerah. 
Kesian sungguh... dari 500 qnaire yang dihantar "by hand" tak sampai 10% sahaja yang reply, maklumlah... boss2 mana ada masa nak isi qnaire std..... terdpt sebahagian yg diisi oleh PA bukan boss. 

Semuanya dah jadi pelik, dahlah item qnaire terlalu subjektif,  yang dijawab oleh leader agensi xcemerlang, kemudian nanti akan diedarkan dalam kajian sebenar kepada agensi cemerlang! Ini bukan kena tembak... ini maknanya gali kubur sendiri !!

Byk masa dan duit terbuang begitu saja... belum lagi air mata std tersebut !! Ada sesiapa kesah? Std lah yang tanggung sendiri. 


REMBAU MOST WANTED !

Aku sebut baik2 kpd std tersebut..... kajian ini cantik sungguh kalau buat kajian kes dgn fokus kepada qualitative. Kes cemerlang ini kes unique. Tiada masalah utk interview leader dari agensi cemerlang...guna purposive sampling....dan dapatkan dokumen, procedure dll berkaitan bukti kecemerlangan malah mereka pun tentu bangga utk berikan kerjasama. Abis kenapa plak dan buat kajian quantitative, bina qnaire dan edarkan kpd agensi yang tak cemerlang ? Akhirnya yang pening, keliru, panic, tertekan adalah std tersebut... sehingga tak tahu kat siapa nak bertanya.... maka tersesatlah jumpa aku.

Buat adik2 dan anak2ku calon PhD....kajian ada 3 bentuk secara umum - kuali + kuanti dan mixed. Bukankah ini yang you all DIAJAR dalam kelas Research Methodology? Jika ada SV yang hanya tahu kuanti sahaja... sehingga apa sahaja bentuk kajian mesti dibuat secara kuanti (sambil menidakkan kajian quali dan mixed)... ini namanya SV 1/3 atau mudah sebut SV WANTED (One-Third) !! 

Paling sadis, std sedar kajin beliau sesuai utk buat kajian kuali tetapi SV WANTED ini pulak yang menafikannya dgn rasional "nanti kena tembak !!" Sapa yang tembak kalau bukan komittee yang juga terdiri dari SV WANTED juga!! 

Aku nak tanya.... berapa byk calon PhD yang buat kuali "mati" kena "tembaK" ? 

Bagi calon2 PhD yang bakal jadi lecturer dan SV.... jgnlah jadi SV WANTED, dalamilah kajian kuali dan kuanti (dan mixed) supaya anda boleh supervise dgn baik dan tidak menyusahkan supervisee anda kelak. 

Kenapa SV WANTED hanya tahu minta pelajar cari kononnya tajuk kajian baru yang tak pernah dibuat orang tapi sendiri tak pernah update pengetahuan baru dan selesa menjadi SV WANTED sampai bila2...

OT


MPWS - The power of Mendeley

Seeing is believing !

























Wednesday, March 26, 2014

Tajuk 575 - Template ubah format citation

Bagi kawan2 kat UKM dan UM yang ada format GAYA sendiri yang lain dari yang standard.... nak cuba betulkan format standard dgn Gaya UKM atau UM.... lakukan ini. 

Kawan2 IPTA lain tak perlulah sebab ikut gaya yang dah standard...biarlah kawan2 yang ada gaya tak standard cuba apa yang saya sampaikan kat bawah ni... (lucukan.... bila nak hantar jurnal utk publish, ubah plak ke gaya standard...) 

Buka dahulu Mendeley (mesti connect dgn internet)

View - Citation Style - More style

Klik mana2 style terhampir dgn gaya UKM / UM ... klik kanan - Edit Style

Then anda akan dibawa ke website citation style language (CSL) editor di http://csl.mendeley.com/visualEditor/ (seperti dalam pic)

Then pandai2lah explore utk edit ikut gaya UKM dan UM yg tersendiri!! Kalau tak tahu....tak dapek den nak tolong !!

Alternatif - format UKM boleh cuba di tajuk dalam blog ini.


Sunday, March 23, 2014

Tajuk 574: Mendeley Gaya UKM dan from ENDNOTE to MENDELEY

1. Jika anda menggunakan gaya UKM, sila ikut arahan dalam blog berikut utk masukkan gaya UKM ke dalam Mendeley anda. Pergi ke tajuk 458 dalam blog ini dan ikut arahan yang dinyatakan. 

2. Jika anda ingin pindah fail dari EndNote ke Mendeley, berikut saya paste cara pindah file yang saya ambil dari web rasmi Medneley.

To import your EndNote library, you need to first export your references to an 'EndNote XML' file and then import that into Mendeley Desktop
In EndNote, select the references that you want to import into Mendeley Desktop, and click File > Export...
In the window that appears, there is a box labeled 'Files of type:', in that box select 'XML (*.xml)'
Choose a name for the file and click the 'Save' button
Open Mendeley Desktop and click File > Add Files
Select the file which you exported from EndNote and click Open

OT

Saturday, March 22, 2014

Tajuk 573 - Analisis questionnaire - data ordinal utk ujian parametric ?


Skala Likert dan skala seumpamanya utk qnaire adalah skala ordinal. Skala ordinal hanya sesuai utk ujian non-parametrik. Banyak timbul perbahasan bagaimana data dari skala ordinal (seperti 1. Sgt Tak Setuju - 5: Sgt Setuju) yg bersifat non-parametrik dilaksanakan ujian parametric spt t-test dan ANOVA. Berlaku contradiction !

Data bagi item secara individu adalah data ordinal. Terdapat pendapat yang diterima bahawa data ini mempunyai ciri interval apabila semua skor item dijumlahkan (summated value). Summated score ini dikatakan mempunyai ciri interval dan bila diuji normality - may approximate a normal distribution. 

Jadi jika anda ingin membandingkan 2 kategori, katakan sex (1. Lelaki vs 2: Perempuan) terhadap satu DV, katakan kepuasan dalam perkahwinan, maka anda boleh menjumlahkan skor semua item dan mendapatkan summated mean value. Anda boleh jalankan t-test dgn membandingkan summated mean value.

Selain dari itu, jika anda tahu Rasch Model..... guna sahaja Winstep dan convert data qnaire ini ke interval.... abis cerita !!

Ada sesiapa nak kongsi idea…?

OT

JOM HEBAT 4.0 di UKM Bangi.. Fantastic !!

Let the photos speak !!


  















Friday, March 21, 2014

Tajuk 572 - Lupakan EFA.... buat jer CFA !!

Lupakan EFA.... tumpukan pada CFA !!

Ramai yang bina instrument soal selidik.... then SV minta buat EFA. 

Aku renung semula... renung dan renung... aku perasan tak ada pelajar master dan PhD di Msia ini yang bina instrument dari zero... tanpa teori atau tanpa diceduk dari qnaire pengkaji lain. Dgn teori / qnaire tersebut maka digunakan konstruk dari teori / qanire tersebut.... malah bukan sahaja konsruk, ada yang guna sebahagian besar item dari qnaire yang diceduk.

Jika inilah keadaannya, mengapa perlu lagi jalankan EFA? Saja nak cuba try test?

Apa akan terjadi jika selepas anda ada 5 konstruk... bina item then run EFA, tiba2 scree plot anda tidak menunjukkan konstruk2 tersebut? Jadi menjalankan EFA disini spt tiada banyak memberi makna.... tambahan jika faktor yang anda perolehi membingungkan anda !!

Tak ada caption !


Maka... aku berpendapat, dgn konstruk yang anda perolehi dari literature..... fokus sahaja kepada CFA. Dgn CFA anda akan test model fit anda dgn membuang item / indicator yang loading factornya -ve atau rendah katakan <0.5 supaya confirmkan "model" yang anda "ceduk" dari literature bersama konstruk2nya.

Aku sentiasa memikirkan sesuatu supaya apa sahaja yang dibuat perlu ada rasional dan dilakukan atas dasar kefahaman dan elakkan dari ikut2an... 

Tak setuju dgn pendapat di atas ? No problem.... sekadar mencuit !

OT

Tuesday, March 18, 2014

Tajuk 573: Pencarian FOCUS dgn Mendeley

Berikut 3 senario aplikasi Literature Search MENDELEY...

MENDELEY 1: Pencarian secara fokus.... jgn meraban !!

Jika anda ingin mencari artikel secara fokus dlm journal, dgn author dan tahun tertentu... lakukan ini (pastikan spacing, spelling dan ".." semuanya betul)

Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. Anda boleh sesuaikan keyword dan nama journal atau nama author dgn kajian anda sendiri:

organic AND chemistry AND published_in:"international of research in science education" AND year:[2000 TO 2014]

"organic chemistry" AND published_in:"science education" AND year:[2000 TO 2014]

organic AND chemistry AND published_in:"science education" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND tourism AND published_in:"journal of sport & tourism" AND year:[2000 TO 2014]

"sport tourism" AND published_in:"sport management review" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND author:"James Higham" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND toursm AND author:"Tom Hinch" AND year:[2000 TO 2014]


Need to buy crap AND fish AND sugar NOT icecream !!

MENDELEY 2: Pencarian secara fokus lagi....ALL in ONE !

Banyak journal guna keyword yang berbeza ejaan contohnya mind mapping dan mind map atau concept mapping dan concept map.

Abis mana satu yang betul? 

Jawabnya semua betul dan anda kena baca semuanya !!

Utk mencari kesemuanya:
Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. Anda boleh sesuaikan keyword dan nama journal atau nama author dgn kajian anda sendiri

"Concept map" OR "Concept mapping" OR "Mind Map" OR "Mind Mapping"

MENDELEY 3: Operator NOT

Aku selalu cari bahan berkaitan dgn "Concept map" OR "Concept mapping" tetapi dalam kimia.. aku tak naklah dalam bio ker dalam fizik ker....atau subjek lain... mengacau jer.....supaya aku boleh dapat journal yang fokus. 

Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. 

"Concept map" OR "Concept mapping" AND chemistry NOT Physics NOT Biology NOT science

Mendeley 4: Pencarian journal + year + author + keyword !!

Satu lagi pencarian yang lebih focus menggabungkan journal + year + author + keyword. 

Buka Mendeley, Literature Search dan taip spt berikut... sesuaikan dgn keperluan anda.... untuk journal taip sahaja education bermakna semua journal yang ada perkataan education akan dicari. Tak perlu taip nama journal dgn lengkap

Contoh utk di taip dalam Lit Search Mendeley:

multimedia AND learning AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:education

multimedia AND principles AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:education AND author:mayer


motivation AND self-esteem AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:psychology AND author:manessis


Jadi pandai2lah ko sesuaikan dgn apa yang ko nak cari... malah ko boleh cuba gabungkan post Mendeley 1, 2, 3 dan 4 dalam FB ni dgn lebih creative lagi....selamat mencuba..

OT

Nota utk EDU 3204

Pelajar EDU 3204 sila download nota dari link berikut:

Nota 1

Nota 2
Nota 3

Terima kasih.


OT

Saturday, March 15, 2014

Tajuk 572: Bahan bengkel dan step bina qnaire

Bahan ringkasan dari bengkel qnaire MPWS...

Sila klik link ini

Langkah bina qnaire



Tuesday, March 11, 2014

7 tips UMRAH Mekah dan ziarah Madinah

Aku ingin merakamkan perjalanan buat pertama kali menjadi tetamu Allah utk menunaikan Umrah. Ini pertama kali aku jejakkan kaki ke Tanah Suci.... memang gelisah pun ada... namun Allah permudahkan dgn cuaca di Mekah yang selesa dan agak sejuk di Madinah. Segala urusan berjalan dgn baik.... kesihatan juga tidak terganggu....


Pakai ikhram di KLIA atau dalam penerbangan


Aku ingin berkongsi pengalaman singkat ini supaya teman2 yang belum berkesempatan ada panduan.... selain dari membaca buku atau mendengar dari teman2 yang lain.

Ketahuilah bahawa anda tidak boleh mengerjakan umrah secara sendirian, kerana keutamaan visa oleh Arab Saudi diberikan kpd agensi yang mengatur umrah dan ziarah. Ini   pesanan ringkas aku utk dikongsi...

Pertama:
Aku ke Tanah Suci melalui agensi Umrah / Ziarah, yang anda boleh lihat iklannya dimerata akhbar. Aku tidak mahu cadangkan mana2 agensi.... sebab anda ada byk pilihan.... aku sekadar menasihatkan anda memilih mana sahaja agensi yang established dan ada track record yang baik. Dgn membayar sejumlah bayaran, tunggu sahaja visa, tiket, penginapan dll anda diuruskan oleh agensi tersebut. Aku hampir tidak buat apa2 selain dari menyerahkan pasport dan hadiri satu taklimat umrah. Ini kelebihan agensi UMRAH / Ziarah

Bertanya kepada agensi dan cuba dapatkan flight direct ke Jeddah (singgah sekejap di Riyard) bukan flight yang round satu dunia baru sampai ke Jeddah atau Madinah.... sebab anda akan keletihan.... tambahan sampai je ke Jeddah terus naik bas ke Mekah then rehat sejam utk tunaikan Umrah. Ada agensi yang maybe murah tapi guna flight yg banyak transit .... cuba dapatkan pilihan yang lebih baik....  

Pastikan juga dgn jelas jarak hotel ke Masjidil haram... jgn sampai > 800 meter jauhnya....tambahan jika anda membawa mak ayah atau mertua yang dah tua.... tak larat berjalan....takut lebih berjalan dari buat ibadah... to be realistik....wpun berjalan jauh diberikan pahala....lainlah anda masih kuat dan sihat. Ada yang mengadu balik hotel terus macam nak pengsan !! Sebab itu pastikan semuanya sebelum anda memilih agensi anda....


Sebahagian Masjidilharam yang sangat luas... aku terjumpa pasangan suami isteri yang dah agak berumur dari Msia yang tak tahu balik hotel...selipar diapun hilang tak tahu letak mana.....nampak kepenatan dan hilang punca 


Kedua:
Persiapan pakaian tak perlu kecoh2.... yang utama adalah kain ikhram dua pasang.... lain2 tu pakai sahaja apa yang anda ada. Fahami betul2 syarat dan pantang larang ketika memakai ikhram. Hatta sehelai rambutpun anda boleh dikenakan denda / dam. Jgn sampai kejahilan yang sedikit membawa kerugian yang besar. Tanya kepada ustaz yang mengendalikan agensi.... ustaz anda sendiri, jgn pulak asal ada saja promosi utk beli itu dan ini kononnya sebagai persiapan ke Tanah Suci... semua nak beli... 

Bayangkan penutup hidung mini berharga RM40 perlu dibeli kononnya 2 set dgn harga RM80... sampai di sana kadang2 tak guna pun. Aku sendiri beli tapi satu set jer... tapi tak guna pun. Bayangkan kalau adalah 5 ahli keluarga yang ikut.... tak RM400 terbang macam tu jer. Jika tak yakin... satu set dah memadai... 


Hotel mewah sekeliling Masjidil haram....

Ketiga:
Jika boleh, pilih perjalanan terus ke Jeddah then naik bas ke Mekah utk tunaikan UMRAH dahulu. Ini lebih baik sebab itulah tujuan utama. Ramai yang tak perasan agensi juga sediakan penerbangan ke Madinah dahulu....sebelum ke Mekah

Di Madinah dikhuatiri lain jadinya sebab anda tak pakai ikhram lagi dan tak buat tawaf dan saie.... tambahan Madinah byk pulak pusat beli belah disekitar masjid Nabawi.... aku lihat berpusu2 ambil kesempatan shopping.... sedangkan matlamat utama UMRAH belum dilakukan. 


Jualan depan pintu Masjid Nabawi yang turut mengganggu jemaah.

Keempat:
Anda dan kumpulan anda akan diberikan seorang mutawwif utk memimpin kumpulan anda... lebih kurang 40 orang. Mutawwif2 ini ramai yang muda2...kebanyakkan lulusan agama yang buat part-time. Anda dan kumpulan anda kena desak dan pastikan mutawwifr ini jalankan tugas dgn memimpin kumpulan anda, khususnya jika terdapat "mak cik" dan "pak cik" yang tidak byk knowledge... kesian sebab mereka pun tak buka youtube utk lihat video cara2 lakukan ibadah UMRAH dll...byk bergantung kepada panduan mutawwif...jika tidak terpinga2 ler dihimpit jemaah lain ! Ada yang terkial2 nak baca doa dalam bahasa arab yang panjang spt dalam buku panduan... sampai dah nak abis satu tawaf doa tak abis lagi.....sedangkan baca sahaja doa2 lazim atau dalam bahasa melayu pun tak apa....

Jika di Madinah, pastikan mutawwif membawa anda sehingga boleh solat di Raudhah Masjid Nabawi, bukan sekadar beri ceramah sikit2. Ini kerana berebut2 jemaah seluruh dunia utk solat di sana. Aku lakukan sendiri sebab mutawwif hanya perkenalkan sahaja ruang2 dalam masjid Nabawi... spt lepas batuk ditangga.... jika anda terbaca tip ini dan akan ke Tanah Suci.... jgn lupa "sound" siap2 Mutawwif yg muda2 ni supaya jalankan amanah sebab mereka diberi upah !! Wpun bukan semua begitu.... lebih baik aku peringatkan...

Kelima:
Di Mekah juga ada program ziarah. Utamakan dahulu membuat umrah wajib dan sunat serta tawaf sunat. Jika ada banyak waktu, kongsi 2,3 orang pergi MIQAT sendiri (naik teksi) tanpa perlu tunggu kumpulan kerana anda boleh lakukan umrah lebih dari 3 kali (spt yang dijanjikan dalam pakej). Cuma maklumkan pada rakan kumpulan takut2 ada yang ingat anda hilang pulak !

Waktu lain banyakkan iktiqaf.... solat depan kaabah. Aku ingin cadangkan ziarah ke Gua Hira' sahaja yang agak signifikan sbg tempat Nabi di lantik menjadi Rasul...kerana tempat2 lain hanya pemandangan begitu sahaja... tak nampak apa2 selain gunung dan bukit... Namun agak penat dan mencabar utk memanjat anak tangga Jabal Nur utk ke Gua Hira'....40 minit naik ke atas puncak...memasuki gua hira'. Maknanya tak sesuai utk yang ada penyakit lelah, tak larat dll.... Satu jer kesedihan aku kerana lokasi tersebut tidak dijaga dan penuh dgn sampah pengunjung.... terutama botol air mineral. Memalukan sahaja!!


Salah satu laluan utk sampai ke tempat Nabi beruzlah


Keenam:
Oleh kerna anda dah lama berada di comfort zone...akan berlaku kekecohan, kelewatan, makanan tak sedap, lif rosak, bilik tak selesa dll sebab agensi umrah / ziarah mengambil kumpulan yang ramai.... adalah nanti yang tak berkenan di mata.... wpun anda telah membayar sejumlah wang...maka anggap jer hal itu terlalu kecil berbanding matlamat mengerjakan UMRAH dan peluang beribadah di depan Kaabah di Masjidilharam dan di Masjid Nabawi. Jgn merungut. Solat di Tanah Suci khususnya depan Kaabah atau di Raudzah Masjid Nabawi....adalah lebih besar dari isu2 lain yg remeh.

Jika ketika solat kepala anda dilangkahi, badan anda dirempuh dan ditolak.....adalah lumrah. Ini sedikit fenomena yang sudah pastinya akan berlaku lebih dasyat dipandang mahsyar. Jgn menyumpah atau masam muka plak.... 

Ini belum lagi jemaah yang pakai ala2 sari... main lilit jer atas kepala... nampak rambut dgn jelas.... dan yang lelaki pakai ikhram nampak pusat pun ada.... ...kalau nak solat atau tawaf... main langgar jer !!

Ketujuh:
Aku masih tak faham kenapa perlu shopping beli jubah dll di Madinah atau Mekah. Tasbih pulak.... yang longgok2 semua made in China, temasuk kopiah yg maknanya juga dijual di Malaysia. Belumpun tunai UMRAH.... beg dah penuh dgn berpasang2 jubah, kopiah, sejadah, cenderamata, kurma pelbagai nama, kekacang dan segala macam.... Bawa balik air zam-zam pun sudah memadai...sebab keberkatan dan tidak akan ada air zam-zam di Msia..... sdg barangan lain tu ada dijual di Jalan Tuanku Abd Rahman....dan seluruh negara.... dan kalau murahpun... niat utama adalah UMRAH bukan beli belah.

Aku terjumpa dlm lif satu mak cik tu shopping boleh tahan sambil berkata..... dah beli utk anak2.... tetapi teringat cucu pulak....yang bukan sorang dua.... jenuh ler mencari saiz jubah lelaki dan perempuan dgn corak yang berbeza2... sambil tawar menawar berjam2..... belum lagi teringatkan pesanan kawan2  ....!!  

Ada yang dah deman dan beg dah sarat utk ke Mekah..... takut2 hilang keberkatan perjalanan...dan terpesong niat... sampai bergaduh2 tawar menawarpun ada.... Jika nak beli cenderamata utk kenangan sendiri..... jubah sehelai dua utk anak2 misalnya....tidak ada masalah asal jgn sampai membazir... sampai beg tangan pun nak beli di Madinah.....!


Solat di Masjidilharam depan Kaabah patut menjadi keutaaman

Pesan aku jika kepada agensi UMRAH / Ziarah:

Tahniah kepada seluruh agensi UMRAH / Ziarah kerana anda telah berjaya membawa ratusan ribu malah jutaan jemaah Malaysia ke Tanah Suci selama ini. Anda telah mengambil amanah yang berat.... 

Namun aku sempat juga menyelami hati beberapa jemaah.... Ketahuilah bahawa sebahagian besar dari mereka tidak pernah ke Tanah Suci, yang bukan dari golongan berada, yang belum berkesempatan menunaikan haji, tidak ada pengetahuan yang mendalam tetapi menyimpan hasrat bersolat depan Kaabah dan menatap makam Nabi.... maka bertanggungjawablah kepada mereka dan tunaikan hasrat mereka.... jgn sampai mereka kecil hati di Tanah Suci kerana pengurusan agensi anda yang tidak sistematik....dan ketamakkan anda mengambil ramai jemaah dgn pengurusan yang lemah !! 

Namun syabaz kepada agensi dan mutawwir yang lakukan lebih dari sekadar tugasan rasmi.. memberi nasihat dan membantu jemaah...

Berikut beberapa pic yang saya upload tak mengikut sequence sebab saya ke Mekah dahulu then baru ke Madinah. Apapun pic berikut dapat menjelaskan sedikit situasi di Mekah dan Madinah dari lensa compact camera aku.... 

Madinah:

Makam keluarga dan sahabat nabi di Masjid Nabawi

Arkitek Masjid Nabawi yang fantastic dan artistik. Payung ini boleh dibuka dan ditutup

Bahagian dalam Masjid Nabawi yang cantik dan dijaga rapi

Suasana gerai di depan Masjid Nabawi - kenapa dibenarkan berniaga disini aku sungguh tak faham sebab mengganggu jemaah


Salah satu kubah Masjid Nabawi

Mutawwif sedang beri penerangan 


Suasana dewan makan yang selalu crowded bila semua jemaah balik dari solat.. ada yang merajuk lauk dah abis !!

Masjid Quba yang menjadi kewajipan utk ziarah kerana menjadi masjid pertama yang Nabi bina di Madinah 

Jabal Uhud.... tempat peperangan dan syahidnya ramai sahabat Nabi termasuk Sy. Hamzah. Bukit dibelakang adalah bukit memanah yang menjadi teladan bila mereka turun mendapatkan harta rampasan sehingga tentera Islam hampir tewas

 Semua ini Made in China


Beg2 dari satu agensi di atur secara sistematik sebelum bertolak ke Mekah atau Ke Madinah


Masjid Nabawi yang sentiasa penuh 5 waktu solat

Kenangan sebelum bersiap utk balik ke Tanah Air

Mekah:


Ruang solat di depan Kaabah terbuka luas.... asalkan datang 1 jam sebelum azan utk ikhtiqaf dan solat sunat. Kalau awal pagi datanglah 2 jam awal sebelum subuh utk tahajjud...


Suasana tawaf di Kaabah.. lelaki perempuan bercampur 

Miqat adalah sempadan tanah Haram. Anda mesti ke Miqat sebelum membuat umrah


Gua Hira'

Tawaf boleh dilakukan 24 jam....

Sebahagian jemaah suka solat di ruang terbuka Masjidilharam

Suasana jemaah yang datang setiap waktu solat... 

Aku merakam diri sendiri didepan Kaabah

Jemaah menuju ke Kaabah utk solat


Aku dan isteri sebelum memulakan Tawaf dan Saie...
Kami lakukan tanpa mutawwif, InsyaAllah dgn panduan dan pengetahuan semuanya tidak ada masalah

 Perjalanan Safa dan Marwah selesa dgn aircond.... lampu hijau menandakan kawasan di sunatkan lari2 anak

Alhamdulillah.... selesai saie dan potong rambut...maka tertunai UMRAH wajib... then lakukan umrah sunat seberapa banyak.... tanpa perlu ikut kumpulan

Ziarah Jabar Ar-Rahmah


Air zam-zam yang sedia utk diminum terletak disegenap penjuru dan ruang Masjidil Haram dan Masjid Nabi



OT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...