.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, February 5, 2018

Tajuk 869: Kanak-kanak dan algorithm

Kanak2 belajar dari algorithm dulu... bukan konsep !
1. Anak2 bila mula memanggil ibu... tidak memahami konsep ibu. Mereka tak tahu 'ibu' adalah perempuan yang melahirkan anak hasil dari perkahwinan dengan seorang lelaki. Mereka tidak tahu konsep perkahwinan apatah lagi persenyawaan.. Cukuplah mereka tahu, itu ibu ! 

2. Nine (foto) dah buat soalan bahagi dan darab yg simple2 (wpun lom blaja kat sekolah) sbb aku detect dia otak maths... so far lah. Dia belum betul2 captured konsep darab dan bahagi tapi boleh jawab soalan sbb dia boleh kuasai algorithm yg aku ajar. Ini dah cukup baik dgn level abstractness umur dia (7+ tahun). Setelah menguasai algorithma, dia akan mula membina skema, diikuti sedikit demi sedikit menguasai konsep bila mula berhadapan dgn latihan yang lebih authentic dan abstrak.. maybe bila dah naik Tahun 3.
3. Jadi... jgnlah kecoh2 sangat nak ajar istilah2 abstrak kat anak2 ni dulu. Biar dia selesa dgn algorithm dan guna sedikit aspek memorization dahulu sebagai permulaan. Ini nature belajar anak2. Apa yang perlu, sebahagian besar anak2 normal ini dapat kuasai apa yang diajar mengikut algorithm (tahap rendah dalam hirarki pengetahuan) sebelum diperkenalkan jargon2 yang kita yang dah tua bangka nipun tak berapa nak tahu. Anak2 kita bukan Adi Putra yang melangkaui abstractness even cikgu maths dia sendiri !
4. Sebab itu aku fikir tak sesuai istilah2 abstrak dan konsep2 spt hipotesis, inferens, bundar, 4x3 tak sama 4x3... diperkenalkan di Tahap 1 atau tahap yang terlalu awal... kerana ini istilah jargon yang pak mak diapun tak tahu... sabar2lah nak ajar budak2 ni.... jgn kerana kita dah ada pengalaman hidup dan baru nak faham istilah2 ini setelah kita berusia 45 tahun, kita nak sumbatkan kepada anak2... akhirnya harapkan buku teks saja yang tebal.. latihan yang banyak... hanya sedikit sahaja anak2 yang kuasainya dan dapat A.. yang lain dok tenganga, sedang yang A pun rupanya ramai yang hafal cara nak jawab soalan - itulah pendidikan kita ! 
5. Cikgu dan mak ayah terlebih dahulu tahu ke apa algorithm tu? Jgn tanya anak anda pula...
OT

Tajuk 868: Research is to DISCOVER something

Manalah mak tak haru....

Research - “to discover so.. to determine…to investigate…something "

1.
Kajian doctorate ke.. Master ker... jelas bertujuan utk contribute to knowledge, maka contribution ini lebih mudah difahami sebagai “to discover something by solving a problem/issue". Membuat research adalah utk “discover something”.. maka terpacullah perkataan berikut dalam soalan kajian yang membawa maksud “to discover" (mana ada RQ atau objektif kajian dimulakan dengan perkataan "To fill..." )
To identify…
To develop..
To validate...
To compare...

2.
Dua tujuan utama kajian quantitative sosial science – menentukan hubungan (korelasi, regressi etc) dan membuat perbandingan (t-test, ANOVA, chi-square etc) yang semuanya lebih difahami sebagai “to discover” the quantity of the relationship dan differences.

3.
Kajian qualitative spt grounded theory pula adalah satu kaedah sistematik - “the discovery of theory” through intensive analysis of qualitative data.



4.
Dalam research pure and applied science pula…. no doubt kajian yang dijalankan adalah “to discover something” dari dalam makmal, ke dasar laut hinggalah ke angkasa…. sehingga kajian sains disalurkan dalam Discovery Channel dan malah adanya Space Shuttle Discovery….

5.
Dalam criteria semakan thesis ada ruangan “contribution to knowledge” hasil dari 'discover something'...

6. SV pulak tak pernah sebut benda gap ni... lansung xpernah timbul pun....

7.

Selepas semua dilakukan dengan cantik, baik dan comprehensive ..tiba2 datang 'pencinta gap' tanya soalan..."Where is the gap?"... "I cant see your gap".... "U need to fill the gap".... mana mak tak haru...

OT

Tajuk 867: Mind Set SV Novice

MIND SET SUPERVISOR NOVICE !
Pernah kah terlintas difikiran SV yang "fresh and novice" persoalan seperti:
1. Apakah persediaan aku utk jadi SV yang komited?
2. Adakah aku boleh memberi komen yang constructive?
3. Adakah aku mampu memperkasakan supervisee aku?
4. Adakah aku hanya menjadi beban kepada supervisee?
5. Adakah aku akan jadi ego kerana status quo?
6. Adakah aku sanggup luangkan masa utk membantu supervisee yang lemah tetapi bersedia utk berusaha?
7. Adakah aku bersikap terbuka dan lapang dada?
8. Adakah aku bersedia utk dicabar oleh supervisee?
9. Adakah aku akan menggunakan supervisee utk kepentingan diri?
10. Adakah aku bersedia berkongsi pengalaman utk meningkatkan pengetahuan supervisee?



11. Adakah aku tahu bagaimana nak mengurus supervisee aku?
12. Adakah aku akan minta menjadi 1st author tulisan hasil penat lelah supervisee
13. Adakah kerana menjadi PI, semua kerja aku serahkan kepada pelajar cum RA aku?

Aku ingin bersikap praktikal….. bahawa manusia samada SV dan supervisee… kedua2 pihak ada kelemahan dan kekuatan. Disinilah perlukan mutual understanding. SV takkan dapat supervisee yang “satu kepala” atau sebaliknya. Maka, mind set berikut boleh membantu mewujudkan persekitaran supervision yang profesional:

1. Tahu kelemahan diri masing2 dan cari jalan memperbaikinya. SV jgn berpuas hati dgn pengetahuannya sahaja, sedang research sangat luas. Supervisee pula mencari jalan menguasai asas dalam menjalankan research spt pengetahuan statistik, bukan mengeluh sahaja.

2. Berkomunikasi sebagaimana anda ingin org lain berkomunkasi dgn anda. SV jgn menjadikan pangkat sebagai tanda superiority sehingga selesa melihat supervisee merasa inferiority.

3. Kejayaan supervisee adalah kejayaan SV juga. Jgn sekali2 mengekploitasi supervisee dalam apa bentuk sekalipun.

4. Elakkan mengeluarkan bahasa berbaur feudal kerana SV bukan penguasa dan supervisee bukan hamba !!

5. SV tidak sepatutnya berasa malu jika sekali sekala belajar sesuatu yang baru dari supervisee.

6. Akuilah jika SV sendiri tidak mengetahui sesuatu isu / fakta / info… dan bertanya pada clique yang lebih senior atau sesiapapun yang ada kepakaran.

SV berada dalam zon yang lebih selesa, tidak tertekan dan terbeban secara direct berbanding dgn supervisee yang mempertaruhkan 4,5 tahun masa, harta dan tenaga utk graduated. Klu supervisee kena resubmission masa VIVA, SV tak terkesan mana pun... sedang supervisee rasa bagai langit runtuh.

Berbanggalah jika supervisee anda mencapai kejayaan… kerana ia juga kejayaan anda..... dan hargailah hubungan SV-supervisee kerana hubungan ini SV berjaya menyenaraikan puluhan artikel yang akhirnya membawa kepada promotion !

Tajuk 866: Anak2 kita makin lama makin meluat dgn SAINS !

1. Sains adalah subjek wajib kerana sains mengenalkan kita kepada kehidupan utk kemajuan masa depan. Oleh kerana sains adalah kehidupan yang dikurniakan kepada manusia secara sistematik, sains perlu diperkenalkan seperti mempelajari satu kehidupan, bukan rigid dalam satu matapelajaran.
2. Matlamat asas dalam pengajaran sains adalah membina pemikiran saintifik, bukan mempelajari cara menghafal fakta sains yang sudah tercatat dalam buku, ensaikolepidia, dan sekarang dah ada wiki... tanyalah apa dia.... itulah wikipedia ! Pendek kata, semuanya boleh di recall dihujung jari !
3. Pengajaran sains bermula disekolah rendah, walaupun bermula dgn konsep mudah dan asas…. tetapi diajar mengikut bab tertentu sehingga berlaku fragmentation. Tujuannya supaya fakta boleh diingati (retention) yang diuji dalam peperiksaan, dan berharap pemahaman kepada fakta ini boleh dipindahkan (transfer) bila mempelajari tajuk yang baru. Adakah harapan ini menjadi kenyataan?
4. Aku nak bagi satu contoh simple yang mungkin ramai tak berkenan sebab tak sesuai dgn PAK21 yg canggih... tapi aku nak bagi juga !
Bawa murid ke dalam semak (kalau sekolah dalam bandar, kenalah bawa keluar sekolah) dengan membawa glass magnifier ... kertas catatan... dan hp cikgu klu nk ambik foto dan tunjukkan mereka “sains tentang kehidupan”. Minta pelajar memerhati kehidupan beberapa serangga yang ditemui - semut, belalang, rama-rama, ulat dll sambil guru kemukakan soalan HOT supaya murid terlebih dahulu diajar berfikir apa sahaja yang diperhatikan kerana setiap satunya melibatkan proses sains. Lain topik lain plak aktivitinya....
5. Murid juga dilatih bertanya soalan dgn betul atau dlm bahasa canggihnya problem posing dan bbincang sesama sendiri dan dgn bantuan guru..
Apa yang semut makan?
Kenapa makanan tersebut sesuai untuk semut?
Kenapa makanan semut tak sama dengan makanan rama-rama?
Adakah semut benda hidup, kenapa?
Bagaimana semut mencari makanan dll?
Bagaimana awak tahu?
Cuba awak jelaskan. Adakah rakan yang lain setuju? Jika tidak, kenapa?
Bagaimana semut berlindung jika hari hujan?
Kenapa semut boleh terapung atas air?
6. Kemudian guru “transfer” perbincangan kepada serangga / hidupan yang lain?

Selain semut, serangga apa lagi yang menggunakan sesungut untuk mengesan makan?
Adakah manusia juga menggunakan idea sesungut (antena) ini dalam kehidupan?
Bagaimana pula ular mengesan makanan?
Jadi guru sains sekolah rendah mestilah bersedia dan terlatih sebagai seorang biologist, chemist, environmentalist, dan physicist yang creative sebab SAINS SEKOLAH RENDAH PERLU BANYAK EXPLORATION.... BUKAN BANYAK EXAMINATION !
Camner nak buat tu, bole ker?
Getik betul aku dgn soalan macam ni... kenapa tak boleh - bukan kuar budget pun, kuar dari kelas dan kuar dari kepompong jer !
7. Dalam menguasai konsep sains. jawapan yang betul TIDAK PENTING. MISCONCEPTION juga dialu2kan (tapi ini adalah PANTANG LARANG NOMBOR SATU di sekolah!). Ini adalah sebahagian proses sains. Belajar sains is not about getting the correct answer ! Keutamaan adalah kepada pembentukan pemikiran saintifik dan membina connection antara konsep yang akan membetulkan misconception dan pemahaman murid. Ini hikmah nye di Jepun xder exam sehingga umur 10 tahun atau grade 4... hanya penilaian guru.. utk dibincang dgn ibubapa..
8. Pendekatan pengajaran sains mesti flexible. Guru perlu diberikan silibus yang juga flexible. Guru-guru sains misalnya diberikan otonomi... bbincang sesama guru.. between dan within school utk btukar2 idea dan aktiviti... utk pupuk pemikiran saintifik murid.
9. Bukan semua murid / pelajar yang akan terus meminati sains.... tetapi mereka tidak MEMBENCI nya... sedang yang berminat akan mempunyai kekuatan proses sains, manipulative skill, pemikiran scientific dan HOTS
Jika dulu belajar fakta dulu, kemudian baru ada sikit-sikit aktiviti sains, kenapa tidak adakan banyak aktiviti sains kemudian baru belajar fakta sains sikit demi sikit. Ini kerana memupuk pemikiran sains dan HOTS sambil membetul misconception memerlukan masa, tetapi itulah objektif yang perlu dicapai.
Adakah guru bersedia untuk ini?
Inipun soalan getik. Guru memang dah lama bersedia. Benda2 pelekpun guru dah buat. Isi borang bertimbun2 pun guru dah buat.... dan ada yang pura2 buat pun dah buat... apa sahaja guru semua dah buat !
10. Jika tidak, jgn lah pura2 kecewa semakin lama semakin ramai murid tidak berminat dan bersikap negatif dengan sains kerana fakta sains yang semakin lama semakin banyak utk dihafal, semakin kompleks utk difahami, semakin abstrak utk ditransfer !
Percayalah, jika mahu, anak anda boleh dapat lebih banyak fakta sains yang jauh lebih hebat on-line dari MEMBACA buku teks !
HOT tidak boleh dipupuk disaat pelajar telah menutup sebahagian minda mereka kepada sains, jadi bermulalah dari sekolah rendah. Science is MORE on what is LEARNED than what is TAUGHT !
Ala.... cakap senanglah....
Abis yang dok buat selama ini senang dan berhasil sangat ke?
OT

Tajuk 865: Biasiswa BUKAN research grant !




Terdengar aku kisah panel temu duga biasiswa btanya soalan seolah2 calon tu nk minta research grant.
a. Apa impak kajian ni nanti?
b. Kajian ni dah byk orang buat?
c. Apsal buat kat kolej u jer.. buatlah satu Msia
d. Dll
1. Mohon biasiswa utk sambung BELAJAR. Belajar apa? Belajar buat research lah.
2. Klu dah belajar buat research... tanyalah soalan yg bkaitan blaja buat research... bukan impak research.
3. Mmglah kajian kebanyakkan dah ada orang buat... tetapi yg buat BUKAN calon tu ... diapun nk blajalah camner org lain tu buat research.. dgn bbrapa modifikasi... nnti pun SV akn mintak ubah sana sini... panel PD pun minta tambah sana sini...
4. Blaja buat research sama macam buat 'prototype research'... lom lagi real research macam yg minta grant.
5. Yg minta geran ribu raban dgn team up bbrapa expert pun byk yg tak der apa2 impak..
6. Elakkan demotivated dan downgrade calon... sbb duit biasiswa tu duit rakyat... duit calon tu juga
7. Nak buat satu Msia saje... itu jer lah modal kononnya nk capai tahap PhD
8. Tanyalah soalan2 yg constructive.
9. Lagi ramai calon yg dpt biasiswa... lagi besar impak kpd industri ... lansung atau tak lansung.... inilah impaknya
10. Elok juga panel tunjukkan dulu impak kajian masa dia buat tesis dulu klu adalah ... baru boleh tanya soalan tu pada calon... klu tak.. tanyalah soalan lain
Sekali lagi.... mohon biasiswa utk blaja buat research yg sistematik... bukan mohon grant utk buat research.
OT

Tajuk 864: More for less or less for more?

10 aspek utk dikongsi bersama.... tak kira siapa anda ! 
Aku nak tarik perhatian kpd 5 sains subject sains Ting 4 dan 5 - Fizik, Kimia, Biologi, Maths dan Add Maths. Ini beberapa assumption / obsevation yang aku ingin buat: 
1. Silibus semua subjek diatas disediakan oleh mereka yang pakar dlm bidang masing2. Maknanya, pakar Kimia (content expert fuhhh) yang berada dalam panel comittee kurikulum kimia mencadangan topic2 penting utk di ajar... semoga mereka bakal jd expert dlm kimia... dan pakar fizik mencadangkan tajuk2 penting dalam fizik, begitu juga dgn biologi, Maths dan Add Maths sedang yang belajar ni hanya perlu penguasaan concept sahaja, bukan utk jadi expert dalam semua subjek ! 

2. Jika kimia dijadikan contoh, maka terdpat 13 tajuk yang mesti diajar di Ting 4 dan 5. Jika dijumlahkan semua tajuk2 yang perlu dipelajari dalam 5 subjek tersebut …. mahu ada 50 tajuk yang perlu dihadam.... lom termasuk subjek lain lagi... perghhh ! 

3. Kesemua tajuk subjek sains mpunyai 6 element iaitu a. Macro – tangible, boleh dipegang spt alat radas, tumbuhan dll b. Micro – intangible spt molecule dan sel c. Simbolik – diwakilkan dgn persamaan spt A + C --- D + E d. Abstrak – tidak dapat divisualkan spt haba e. Dinamik – sentiasa bergerak spt electron f. Interconnected – konsep saling bkaitan spt redox dgn electrochemistry 

4. Keenam ciri di atas menjadikan subjek sains…. uniq ! Tak caya? Kalau pelajar jurusan Biologi tahun 3 diminta jawab soalan Fizik tahun 1, aku percaya gerenti kantoi dgn alasan “dah tak ingat” wpun telah dipelajari masa tingkatan 4, 5 dan matrikulasi. 

Jadi apa perlunya nak belajar sampai 50 tajuk, sedangkan boleh sahaja di kurangkan utk difahami dgn lebih baik sebelum pelajar mula membuat jurusan tertentu. 
a. Bukan sahaja pelajar, cikgu subjek bio kalau diminta ambil paper Add Maths SPM... akan dapat keputusan sama spt dia tak pernah belajar apa2 tentang Add Maths.... walaupun mungkin dia dulu score 9As semasa di SBP. Tak caya - cubalah ! 
b. Tanya Prof Maths tentang apa maksud pH? Ini paling basic dlm kimia. Ada possibility dia xtahu... sdg dulu diapun blaja kimia.. jd best student lagi. Ala... jgn sengeh.... kau pun tak tahu maksud "p" dlm pH tu... termasuklah agen yg jual air alkali... kangen water... dll... main sebut jer pH..pH. 
c. Knp ion H+ dipanggil proton? Aku selalu tanya std Kimia dan Fizik ...pucat lesi nk jawab. 
d. Boleh tak beri jawapan "Berapa dekad kah ada dlm satu saat?" dlm masa 5 saat.. sure mengelupur... Dulu basic pun hafal... masa exam score... pas tu lupa seumur hidup. Zaman ini zaman menguasai konsep..... semua info lain dah ada hujung jari bukan zaman cikgu pucat sebb silibus yg nk masuk exam tak cover lagi. 

5. Oleh kerana banyaknya tajuk… maka pelbagai strategi digunakan utk mengingat, menghafal, tip2, panduan yang semuanya bermatlamatkan exam orientation. Sekolah terbaik pula abiskan silibus seawal mungkin utk persiapan SPM… dgn latih tubi dan membiasakan diri dgn strategi soalan dan jawapan. Adakah ini sesuatu yang menepati falsafah pendidikan sains negara? Falsafah ni bukan aku yg gubal... Realitinya hanya segelintir sahaja yang berjaya…maybe dapat menguasai subjek2 tersebut dgn baik... mereka mungkin gifted... mungkin dapat bbagai peluang.... biasisea dll sedang yang majority xtahu apa2 atau cukup2 makan ... yang cukup2 makan ini akan meneruskan kecukupmakanannya ke peringkat IPTA pula…. camner nak berjaya sbg scientist! Abis apa cadangkan kau.... bukan main sedap lagi tangan menulis .. nk jadi keyboard warrior lah tu... 

6. Aku mencadangkan, tajuk dlm sains perlu dikurangkan... hanya perlu diajar tajuk yang menjadi fundamental supaya cukup masa utk mendalaminya melalui pendekatan yg lebih authentic.. Tajuk spt termokimia, elektrokimia dan kimia organik misalnya tak perlu di ajar pun di peringkat menengah … biarlah mereka enjoy belajar kimia dan jika mereka memang serasi dgn subjek tersebut, barulah mereka mempelajarinya maybe ketika Tahun 1 di IPTA dan menjurus dalam bidang tersebut. Mana boleh bro…. Ini aku tak setuju… nanti gelap masa depan negara kerana kita memerlukan ramai saintis! 

7. Meh aku bagi tahu…. Mana ada sainstis pakar semua bidang... dia mungkin menguasai beberapa basic / konsep bidang yang lain. Kalau dia pakar dalam Kimia Organic dan perlukan pengetahuan add maths… hanya algorithma sahaja yang maybe diperlukan. Malah, jika perlu sgt nak integrated kan bidang organic dgn fizik dll misalnya, pakar2 ni boleh sahaja berkolaboratif. Adakah kau nak sebut, kurikulum sains yang ada tak bagus… sedang kita mengadaptasi silibus yang digunakan dari negara2 maju. Cer citer kat aku. 

8. Terserah kepada tafsiran masing2…. dan kalau kau fikir kita semakin maju, semakin ramai pelajar berminat dgn sains, teruskanlah berfikir begitu, namun aku tahu kita spt "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran"... tercicir juga dlm TIMMS dan PISA... dan apa dah jadi dgn matlamat 70:30? Now dah terbalik ! 

9. Sekali lagi aku membawa idea “less but more” dgn 3 element i. penguasaan konsep yang kukuh (dgn pengurangan topic) ii. Integrated knowledge (aplikasi yang menggabungkan konsep2) iii. higher order thinking skills - HOTs (pengajaran authentic yang galakkan pelajar mencari maklumat spt problem / project based learning) Susah lah macam tu bro... 

10. Amendenya yang susah. Pelajar yg blaja bpuluh2 topic tu tak susah ker... cikgu yg mengajar tu senang ke? Topic dah kurang. Kandungan pula byk applied. Sebahagian topik pelajar yang cari info dan penyelesaian sendiri, bukannya menambah apa2 beban... guru hanya perlu training lagi... utk menguasai pengajaran authentic... sbb dah terbiasa dgn teaching for examination Kisah aku.... Ingat lagi bila cikgu kimia aku kata... "bila ada soalan pencairan ingat M1V1=M2V2" dan amazingly selepas 30 thn... sampai skang bila aku tanya student pun jwb benda yg sama... bila tanya knp M1VI dan M2V2 tu... menganga semua.." 

OT

Tajuk 863: Concept / review paper.. Sapa kata ada data baru boleh publish paper?

Artikel dgn data adalah keutamaan. Namum.. bagi isu yang panas.... hot... yang masih banyak argument dari pelbagai perspective dan teori... anda boleh saja sediakan kertas kerja / artikel konsep / review utk publication. Menyediakan kertas kerja konsep secara tidak lansung menguji pemahaman anda serta kemampuan anda mengupas isu dalam kajian anda sendiri tersebut secara kritis dari perbagai perspektif. Kertas kerja konsep adalah analisis “mendalam” sesuatu idea yang masih fresh dan boleh mengundang persoalan / pendapat dari pelbagai sudut. 

Sebagaimana research paper, concept paper masih memerlukan journal articles sebagai rujukan bersama laporan terkini isu yang ingin dibangkitkan. Concept paper tidak memerlukan data, tetapi memerlukan perbincangan beberapa aspek utama yang menyokong concept atau thesis statement yang ingin diperkenalkan. Katakan anda ingin memperkenalkan penggunaan mobile application yang lazimnya berorientasikan computer games kedalam strategi pembelajaran dan pengajaran sains, sudah pasti ia mengundang banyak persoalan. Mobile app muncul dgn tag “learn anywhere anytime”, satu extension baru kepada e-learning yang boleh dikupas dari pelbagai sudut spt content... screen size... connectivity... Apalagi.... MENDELEY akn bantu anda !! Mungkin dgn contoh tajuk2 berikut, akan memberi anda idea apa yang diperlukan bagi concept paper… 

Contoh tajuk - mesti catchy.. 
a. Standing at the Crossroads: Mobile Learning and Cloud Computing 
b. Mobile application for mobile learning – A new learning theory? c. Will mobile application really influence mobile learning? 
d. From e-learning to m-learning: Moving Beyond “No Significant Difference” 

Contoh tajuk dan abstract satu artikel 
Planning in the Real-Time City: The Future of Mobile Technology

Abstract
The mobile phone has transformed life in the city. Using them, individuals can both receive information about their surroundings through location-based services and contribute to the city as a system. They can participate by sharing location, text, photos, or video about the conditions of the city. This article explores the literature surrounding mobile phone technology in urban planning and city life. Specifically, it explores the potential of mobile phones in sensing, documenting, and exploring the city. This article draws on literature from a wide variety of fields to create a overview of the issues surrounding mobile phones in the city. THIS PAPER REVIEWS what we know and what has been speculated about the influence of mobile phones and similar devices on urban life. There is evidence that they alter our sense of individuality, our mobility, our interactions with others, our capacity to participate in and document public life, and our senses of privacy and publicness. The implications and meanings for planning are open, as they were when the mails, the telegraph, and the telephone were first introduced. Jadi...jgn tunggu lama.... sediakan concept paper wpun anda masih di semester pertama! 

OT

Wednesday, August 17, 2016

Tajuk 862: Kenapa PhD mesti tebal?

Aku suka karipap yg kulitnya nipis..
Ramai yang kecoh2 PG mesti baca jurnal sampai beratus… malah beribu artikel.. tak PhD kalau tak membaca sampai menangis… malah baca buku mesti dari kulit ke kulit… baca sampai ke artikel akar umbi… malah kalau buat proposal mesti sampai beratus mukasurat sebelum boleh defense… LR dalam proposal pulak mesti tebal2, mendalam dan semua tu mesti ada supaya sampai tahap PhD !

Betul ke?

Aku cuma nak tanya… kalau itulah kebenarannya, baik wujudkan sahaja PhD dgn coursework… tak yahlah sibuk2 tulis proposal ratusan mukasurat, gantikan saja dengan tugasan siapkan 10 review paper dgn setiap paper mesti review 50 -100 artikel. Kalau boleh tambah lagi kupasan 10 buku dan setiap kupasan mesti melebihi 300 pages ! Kalau beginilah baru dikatakan maqam PhD… kenapa tidak?

PhD dan research. 
Pengetahuan boleh dicari dgn tugasan2 yang disebutkan diatas… malah ramai yang boleh membaca dan mendalami banyak perkara tanpa PhD pun. PhD dan research tak dapat dipisahkan. Research adalah satu kemahiran unik. Membaca jurnal dan apa sahaja rujukan utk membuat research lebih bertujuan menjustifikasikan keperluan kajian yang dilakukan dgn menjurus hasilnya kepada sumbangan utk lebih memahami pengetahuan semasa. Kemahiran membuat research dgn teliti dan memahami setiap langkah yang diambil serta aspek2 methodology itulah yang menjadi keperluan adanya research dalam PhD, bukan LR yang menjela yang perlu dicungkil sampai ke akar umbinya.

Proses membuat kajian inilah yang perlu diletakkan keutamaan.. dipantau utk dikuasai PG… dan sebahagian besar masa diperuntukkan utk kajian dijalankan dgn teliti… lalu meningkatkan validity dan significant dapatan utk dikongsi dalam jurnal berimpak tinggi. Sebab itu jugalah artikel2 perlukan dapatan yang hebat dgn teori yang precise dan concise sahaja, bukan yang mnjela2 dan bergulung2 macam roti jala.

PhD tidak akan lebih baik dgn membaca 1000 artikel sehingga dicari asal usulnya tapi PhD yag baik berasaskan kajian dan pilihan bacaan yang teliti yang akhirnya memberi “wisdom’ dan ‘insight’ kepada pengetahuan yang ada, mempersiapkan diri sebagai independent researcher selepas bergraduat. Malah… tiada masalah pun kajian yang hanya berasaskan teori semasa yang simple tetapi dikaji secara teliti dan mendalam sebagai proses latihan menjadi researcher yang kompeten.

Kajian PhD yang hebat2 datang dari idea yang hebat….penerokaan ilmu yang novel... yang menyumbang kepada kemajuan pengetahuan menuju masa depan.... bukan dari pembacaan meleret yg dibuat2… dan apa masalahnya tesis PhD yang nipis tetapi menghasilkan dapatan yang lebih “mengancam” ?
Aku lebih suka karipap yang kulitnya nipis supaya terasa inti di dalamnya dari karipap yang kulitnya tebal…mengelembong akibat terlebih tepung!

OT

Tajuk 861. Aturan Pengarang dan Authorship

5 senario aturan nama pengarang dan penghargaan. 
Ada tak dijelaskan dalam kelas Research methodology?

Senario 1
A buat kajian.... A tulis artikel dan B review sambil menambah idea memantapkan artikel menjadi lebih baik
A, B adalah pengarang (ikut susunan)

Senario 2
A dan B sama-sama buat kajian tetapi B yang siapkan artikel, sedang A tak buat apa-apa tentang artikel. C membantu meminjamkan salah satu instrument dari makmal.
B, A adalah pengarang (A dah beri intelectual contribution masa buat kajian).
C hanya dalam penghargaan

Senario 3
A, B, C mohon geran. Hanya A, B buat kajian, C tak terlibat kerana sibuk dll. A menulis artikel dan minta B membuat semakan analisis data.
A, B adalah pengarang. 
Organisasi penyedia geran dalam penghargaan
C tidak perlu wujud di mana2pun..

Senario 4.
A, B, C buat kajian, C tulis artikel dibantu oleh A, B. Kemudian D diminta utk membantu beri cadangan kepada analisis data yang agak kompleks.
C, B, A , D adalah pengarang

Senario 5
A pelajar PhD / Master buat kajian then tulis artikel. Main SV, X membantu memantapkan artikel, sedang co-SV, Y sejak awal tak sempat nak membantu lalu diminta jadi proofread - betulkan bahasa.
A,X adalah pengarang. 
Y hanya dalam penghargaan

Jadi ... keyword disini adalah - intellectual contribution
Ini bermakna amalan.... 'ko buat tulis nama aku dan aku buat tulis nama ko' adalah satu amalan yang salah dan tidak beretika.... Ini belum yang letak nama suami, isteri, rakan taulan, awek, yang bukan sahaja tidak terlibat sedikitpun... malah bukan dalam bidang kajian artikel tersebut diterbitkan.

Tentu pelik jika ada satu artikel chemistry analisis dgn barisan pengarang, terselit satu nama pengarang dalam pendidikan kanak2 atau sejarah !
Bayangkan kalau artikel high impact sebelum publish ada VIVA cam thesis... panggil semua pengarang secara random?
Peringatan utk diri..
OT

Tajuk 860: Ini bukan GAP ker?

Ini bukan GAP utk diisi ke?
Dunia postgraduate adalah dunia intelectual... dunia research...dunia collaborate yg membawa kpd perubahan.
Atas dasar ini aku sering mcadangkan perubahan supaya PG dianggap fellow researcher mengganti hubungan tradisi expert-student. Expert dilihat berada dlm status quo elitis bbanding dgn student. Wpun ada expert yg kautim dgn student... tetapi itu bukanlah budaya main stream..
Mana boleh bro... TAK PERNAH ORG BUAT' cam tu... lagipun mesti ada 'GAP' antara expert dgn novis...
Yer ke? Ulang sekali lagi?
Sapa yang selalu pesan.... buat sesuatu yang TAK PERNAH ORG BUAT.... malah sibuk sungguh utk mengisi GAP - siapa? Abis kenapa tak boleh lah pulak? Inilah masanya nak buat yg org tak buat dan isi kelompongan antara expert-novice - isi GAP !!
Jgn tak tahu... berapa ramai expert tak tahu SEM AMOS.. Smart PLS juga EFA, CFA... asyik guna Chronbach alpha jer... sedang pelajar yang novis tu expert menggunakannya? Ini belum lagi PG yg expert dlm industri... bpuluh tahun mbina pengalaman... jadi manager for international company malah CEO.... sapa boleh nafikan?
Agak2 ramai tak yg tahu... enantiomer... chirality... stoichiometric... GE... fumigant.. stereogenic... shield effect ... hermeneutic... ?
Ini antara sbb publication top journal dan begitu juga nama pada poster pertandingan / exhibition research...mensyaratkn "no salutation" pd nama researchers lalu meletakkn kedudukn yg sama level kpd semua authors / researchers !
OT

Monday, May 23, 2016

Tajuk 859 - Pilot Artikel of Topic (PAOT)... Ibarat "tikus jatuh di beras"

Aku mula berjinak2 dengan mobile apps dalam sains... sebab itu adalah state of the art dalam bidang aku. Aku tak berapa nak buat kajian seperti "The relation between P, Q, R.... towards S and T" sebab bagi aku ini bukanlah satu authentic research dalam bidang aku sebab dapatan yang diperolehi masih bersifat "superficial relationship"... wpun sedalam manapun analisis yang dikemukakan. Jika PG yang buat, its OK..

Berbalik kepada tajuk. Pilot Artikel of Topic atau PAOT adalah artikel yang telah menghimpun review dalam sesuatu topik. PAOT juga adalah artikel2 yang hampir sama dgn apa yang anda sedang lakukan. Contoh:



Jadi, jika anda buat apapun kajian... manalah tahu, cuba dapatkan PAOT yang review isu yang anda kaji... perghhhh....ini adalah ibarat "tikus jatuh ke beras" akan memudahkan lagi anda.
Berikut adalah PAOT (2016) yang baru muncul dari search Mendeley aku....yang menggunakan Scopus data base.. sekadar berkongsi sesuatu yang boleh anda fikir2kan..

OT

Tajuk 858: Antara cara terbaik mendapatkan tajuk kajian.... yg MANTOP !

Antara cara terbaik mendapatkan tajuk kajian.... yg MANTOP !
Aku dah byk tulis tentang tajuk kajian... sampai aku lupa apa yang aku tulis. Ini satu lagi.... bagi memudahkan perjalananan anda menuju destinasi !

Matlamat buat PhD / Master antaranya:
1. Menguasai / dalami bpengetahuan khusus suatu bidang
2. Menyumbang kepada knowledge dari dapatan kajian
3. Menjadikan anda independent researcher yg ada skills

Jika anda boleh mendapatkan satu atau beberapa buku yang khusus berkaitan dgn keyword kajian anda, terutamanya buku handbook terbitan terkini, buku spt ini memudahkan anda menguasai semua aspek yang releven dengan kajian anda.

Contohnya kajian anda menggunakan keyword spt "Mobile Learning", "Learning Technology", "Learning Strategies" maka  contoh buku berikut boleh menjadi asas kuat aspek teori dan trend yang telah dijalankan dalam kajian lepas.




Wpun buku sumber sekunder, ia penting kerana penulis telah menggabungkan artikel terdahulu serta kupasan yang dilakukan dalam buku tersebut membolehkan anda tahu "what else need to be done" sebagai novelty yang signifikan... dgn syarat buku tersebut adalah antara terbitan terkini...

Just to give an idea... supaya anda ada panduan yang telah dibukukan selain anda tidak lemas dalam himpunan artikel2 anda yang banyak tu.....

OT

Tajuk 857: Gap dan school of thought..

Dialogue yang aku dengar sebelum solat Jumaat semalam….

A: Saya buat kajian innovation… 
B: OK… apa research gap you?
A: Saya tak isi gap… saya buat extention kepada model yang ada sebagai satu innovation.
B: Mana boleh… you kena tahu apa gap yang u kaji
A: Saya tak kaji gap…. saya buat extention !!
B: Ala… tulislah apa2….sipi2pun tak apa… nanti dalam VIVA mesti kena tanya gap punya !

Fuhhh…. kuat betul penangan GAP… entah siapa yang mula menggunakan istilah GAP…ada rujukan yang specific ker tentang gap.... spt Bloom dgn taxonomynya, atau Bandura dgn Planned Behaviour atau Piaget dgn schematanya atau Likert dgn scale qnairenya.... sehingga diwarisi turun temurun... spt satu kewajipan bertanya ‘GAP’.


Malah banyak tulisan cuba mengupas maksud gap.... bacalah berlambak dalam internet... ada yang menyatakan bahawa gap adalah ‘missing element’ dalam literature atau persoalan “that has not been answered adequately”. Malah pelbagai pihak telah sedaya upaya menjelaskan maksud gap sehingga menjadi makin kabur... Aku percaya, mungkin ada yang bertanya GAP sendiri xjelas apa yang ditanya - orang lain tanya... diapun nak tanya jugak...

Lihat contoh berikut:
Mobile application atau app dapat membantu pelajar meningkatkan engagement dan motivasi…. sebagaimana di review dalam literature. Wbmpun… engagement dan motivasi tersebut lebih bersifat sementara jika dibandingkan dengan engagement dan motivation dalam games seperti argument yang mula muncul dalam literature terkini sehingga membawa kepada persoalan kajian:
How can gamification be integrated through pedagogical approach in educational mobile app to increase students’ authentic engagement and motivation to learn?

Ini bukan missing element dalam kajian lepas, sebab ia isu semasa yang muncul dan baru disedari urgencynya. Ia juga bukan persoalan yang belum dijawab kerana tiada siapa mempersoalkannya kerana app dan gamification baru mendapat tempat dalam educational setting…. Ini adalah extention yang menggabungkan mobile apps dengan ciri gamification terkini untuk meningkatkan engagement dan motivasi pelajar. Dapatan kajian akan menghasilkan sesuatu yang novel utk contribute to knowledge.

Tapi bro ... banyak teori dalam literature tanpa practical... maka wujudlah GAP antara theory and practice?

Ini namanya applied research.... mengkaji application sesuatu theory.... Kajian tersebut membuat aplikasi kepada teori.... sebab sesuatu teori yang baik wajar mempunyai aplikasi..... apa perlunya tanya GAP lagi ?

Tapi bro…. dalam research ada byk school of thought…. ada school of thought yang anggap GAP ini satu kemestian…

Tanyalah 3 soalan asas lagi penting ini:
- Kenapa isu ini yang dipilih utk dikaji ?
- Apa persoalan kajian yang telah diformulasi?
- Kenapa kajian ini suatu yang signifikan untuk dijalankan?
Soalan di atas ditulis dan dikupas dalam thesis… oleh semua PG tanpa kira school of thought - science atau social science... tanyalah utk lebih kepastian !

Jadi... yang suka sangat tanya GAP ni school of thought mana?
OT

KB Airport

Tajuk 856: GAP GIP GULP...

Dgn btemu sendiri ribuan PG secara direct atau maya.... baru aku tahu menjalarnya gesaan mencari GAP... menuntut impak kajian pada society, community... dan polisi... yg semuanya bukan matlamat asasi mbuat scholar research master / PhD di universiti.

Gesaan ini secara tak lansung mberi tekanan tanpa sebb mengatasi keutamaan menguasai analisis data yg mdlm, mbina dan validated instrument, penulisan kritis, pencarian leading topical journal serta publication.

1. Gap bukanlah apa yg ingin diketahui bila menghadiri konferen, kolokium atau simposium... peserta hanya ingin tahu kajian dan dapatan tkini dlm sesuatu bidang dan knowledge yg terhasil darinya. Aku belum pernah dengar ada peserta btanya "what is the research gap" masa konferens.... wpun ia spt satu soalan wajib utk dijawab seblm diterima sesuatu tajuk master / PhD!

2. Impak dan implikasi pula boleh diketahui dlm presentation keynote speaker yg expert.. experienced dan lama dlm sesuatu bidang yg kajian dan ideanya telah ada impak... lalu diundang khas dlm sesuatu konferens... dan sbb itu bukan sbrg org yg dipanggil sbg keynote speaker....

3. "Implikasi for future research" pula adalah implikasi utk penulis sendiri kerana kajian yg dilakukn tidak akn terhenti disitu. Apakah idea.. intention penulis sendiri utk mengembangkn kajiannya dimasa dpn... bukan utk menyuruh org lain melakukannya pula.... spt yg ditulis selama ini kerana masing2 penulis ada kajian masing2...

Lebih sadis ada yg mencadangkn gap boleh ditemui dlm implication for future research dan juga dlm limitasi kajian org lain... begitulah gawatnya mereka mcari gap !

4. PG perlu mdapat gambaran sebenar knp mereka perlu buat kajian... mmahami terlebih dahulu maksud pernyataan masalah... then formulasikn dlm btk RQ atau hipotesis... dan pemilihan isu yg novel dan signifikan.. . bukan awal2 terus digesa pencarian tajuk utk mengisi GAP... dah btukar2 tajuk kerana dikatakn GAP tajuk tersebut xcukup dlm... dah ditukar lagi utk dalamkn GAP.. dikatakan xcukup impak pula... bila diubah supaya kelihatan ada impak... dipersoalkn pula aplikasinya kpd polisi...

APAKAH SEMUANYA INI ?

OT

Friday, April 22, 2016

Tajuk 855 - Pendidikan... sebenarnya utk siapa dan untuk apa?

Aku terfikir semasa di Adelaide, Australia… hampir semua pelajar Asia cemerlang diperingkat undergraduate berbanding dgn pelajar omputih… tetapi aku tak perasan pulak mereka ini cemerlang diperingkat postgraduate… sebab semua kajian yang hebat2 dimonopoli oleh pelajar omputih. Kenapa agaknya? Adakah kerana pelajar Asia termasuk Msia mmg hebat bila berhadapan dgn exam dalam sukatan pelajaran tetapi longlai dalam situasi open learning… membuat research dan berkomunikasi dgn pelbagai pihak? 

Aku hanya menulis berdasarkan catatan hidup. Aku hanya membuat observation diri dan anak-anak aku….khususnya yang berkaitan dengan exam orientation (EO). EO telah lama manjadi tulang belakang sistem pendidikan dan sebagai salah satu system ampuh yang diamalkan untuk “memaksa” pelajar menguasai skop silibus yang diajar.

Di Msia, kita memang hebat bila bab EO ni… sebab setiap masa ada exam atau test. Anak aku Nine yang tadikapun ada minggu ujian ! Nine pulak masa penyampaian hadiah pernah jadi antara best student di Smart Reader Kids kategori 4 tahun! Hadoii….

EO telah membawa banyak perbahasan. Aku sekadar menyentuh beberapa yang terlintas dibenak fikiran aku utk santapan petang ahad.

Pertama:
Soalan utk guru? Adakah anda lebih bseronok mengajar dgn EO?

Kedua:
Mempelajari utk tujuan exam bukan tujuan hakiki pendidikan. EO pada hemat aku telah “membantutkan” matlamat murni falsafah pendidikan negara (FPN). Niat FPN utk kembangkan potensi individu menyeluruh dan bersepadu spt satu fatamorgana kerana EO menjadikan “siapa yang boleh menjawap soalan peperiksaan dgn baik” lalu dinobatbatkan sebagai “insan berpotensi”.

Ketiga:
Setiap tahun ada live di TV, news, magazine… sampailah ke hari penyampaian hadiah… ucapan tahniah…. FB ibu bapa yang menunjukkan deretan As yang anak mereka perolehi... sehingga ada ibu yang aktif FB tiba2 menyepi kerana malu membaca post kawan2 yang anak mereka cemerlang... penonjolan sekolah terbaik…. pelajar terbaik…. lalu tanpa disedari menyentuh hati sebahagian besar ibu bapa yang anak mereka spt dikelompokkan dalam kumpulan tidak “berpotensi”.
Please... please... jgn lakukan lagi, anggaplah keputusan peperiksaan spt sesuatu yang natural… bukan dibanding2… berlawan2 antara sekolah.. antara kelas… antara keluarga… antara negeri. Jadikan exam sebagai summative evaluation peringkat sekolah dan individu pelajar utk mempertingkatkan prestasi pelajar buka satu pertandingan dan perbandingan! Carilah jalan lain utk menaikkan motivasi pelajar utk tersu berjaya...



Keempat:
EO telah menjadi satu kuasa ghaib yang menentukan “cara hidup pelajar” - apa yang patut “dia tahu” dan “apa yang tidak atas alasan tidak masuk exam”. EO mempunyai kuasa mendorong ibubapa bergolok bergadai utk “tiusyen”kan anak masing2…..lalu tumbuhlah berbagai kelas tuisyen bagai cendawan selepas hujan, ditambah dgn guru tahun peperiksaan bertungkus lumus membuat kelas tambahan sebagai manifestation dari EO. Malah ada ibu yang sanggup buat apa sahaja termasuk cuti setahun khas utk menjaga anak mereka mengambil peperiksaan
Kelima:
EO telah menjadikan sijil dengan deretan As lebih berharga dan dipandang mulia berbanding dgn batang tubuh tuan yang empunyai sijil. Kenapa? Hanya dgn melihat dereta As pada sijil…. seseorang terus boleh membuat kesimpulan siapa yang mereka anggap berpotensi, terbaik, layak memasuki IPT, layak mendapat pekerjaan yang baik, lebih dipercayai dan akan jadi orang baik2....
dll…

Keenam:
Tekanan EO memuncak bila wujud segelintir pelajar yang mencuba berbagai cara utk menipu dalam dewan peperiksaan… menghafal berbagai fakta hanya utk dilupakan selepas abis peperiksaan… sebahagian besar mengharapkan soalan “bocor” atau sekurang2nya “spot questions” yang menggambarkan betapa gawatnya jiwa mereka. Betapa ramai pelajar membuat latih tubi…menghafal teknik menjawab… mencari past year question …. Semua ini adalah pukulan EO… yang terpesong dari maksud asal falsafah pendidikan utk meningkatkan potensi diri pelajar…. Betulkan aku jika aku tersilap.

Ketujuh:
Sekali lagi…. EO telah menghasilkan satu environment yang kurang adil kepada at-risk students… yang “berpotensi” terus mendapat advantage accumulation maybe dari darjah satu sampai graduated…. yang “at-risk” dan kurang berpotensi terdedah kepada disadvantage accumulation… sekali tertinggal mungkin selamanya tertinggal !
Boleh tak bayangkan sekali anak kita berada di kelas corot hanya pada Tahun 2 sekolah rendah... terus kita terbayang masa depan yang gelap utk anak ini... air mata ibu mana yang tidak akan tergenang !

Kelapan:
Tiada masalah pelajar yang berjaya melalui system examination, disokong oleh environment keluarga yang supportive... Masalahnya, system ini juga telah membina jurang dalam pendidikan… antara segelintir yang berjaya dgn majority yang lainnya. Jurang ini semakin besar, dari sekolah rendah ke menengah…bila kelompok tercicir ini mula terpinggir lalu membawa masalah kepada sekolah…. malah ramai yang mula hilang harga diri sebagai pelajar…. OMG !

Kesembilan:
EO hanya dapat ukur satu quality sahaja – keupayaan menguasai algorithm supaya jawapan mengikut kehendak soalan. Dalam SPM anda belajar 9 subjek… apa terjadi apabila seorang pelajar sains umpamanya beralih ke jurusan lain spt law, management, IT? Semua yang dipelajari akhirnya akan lenyap bersama teori2 yang tak jejak didunia reality mereka ! Malah pelajar sains yang ambil mathematic pun selepas beberapa tahun akan kosonglah minda Kimia, Fizik dan Bio yang dipelajarinya dahulu. Ini berlaku kerana mereka disuapkan dgn silibus yang terlau banyak… then dilatih utk menghazamnya kerana OE.

Kesepuluh:
EO juga telah menjadi naga menelan konsep Sekolah Bestari, 1BestariNet dgn VLE Frog… kerana biaya infra yang terlalu mahal…. sedang hasilnya bukan utk EO.

Kesebelas:
EO menghasilkan symptom…. rejection spt stress, pressure, hilang focus, kecewa….dalam kalangan murid dan pelajar serta guru…. mengabaikan perbezaan bakat dan potensi murid hanya dgn satu nilaian yang dikatakan standard.

Kedua belas: Hormati usaha mereka
Pihak berwajib telah menjalankan tugas dalam skop kerja yang diberikan, tak perlulah dipersoalkan. Namun pandangan pihak ketiga, pandangan rakyat marhain spt aku cuba juga mencelah. Tentunya pihak berwajib masih membuka ruang di sana sini…

Ketiga belas: Maafkan aku sekali lagi
Aku sekadar bertanya…. menonjolkah semua pelajar dgn deretan As… yang mendapat segala kemudahan first class yang mereka perolehi sepanjang menjadi pelajar sampai ke menara gading? Maafkan aku… soalan yang sama juga tertimpa kepada aku dan anak2 aku?
Ada yang berkata – SPM bukan segala2nya tetapi SPM lah bermula segala2nya. Maknanya, tiadalah permulaan bagi mereka yang tiada deretan As ketika SPMnya? Adakah ini yang kita mahu dari sistem pendidikan?

Keempat belas: Sistem PTV
PTV adalah pendidikan teknik dan vokasional. Aku sgt hormati usaha kerajaan wujudkan kolej2 PTV dan kolej2 komuniti juga giat MARA dan IKBN bagi pelajar yang "tidak terbawa beban akademik". Namun jauh disudut hati aku ini.... memilih aliran PTV sepatutnya kerana kecenderungan dan minat, bukan kerana "telah tercicir" dari arus perdana EO. Bagi memujuk hati ... atleast ada tempat utk mereka ini dan diharapkan PTV akan terus dimajukan sehingga menjadi tempat pilihan.... utk syarikat2 besar mendapatkan tenaga mahir dan separuh mahir !

Kelima belas: Aku tak berkuasa…
Pasti ramai yang angkat kening… Apa aku boleh buat.. cakap bolehlah. Sebagai marhain, aku persembahkan apa yang aku faham dan pendapat aku. Dah lama aku kupas dalam pos2 lepas…. banyak jalan utk membina insan… exam adalah salah satu tetapi BUKAN satu2nya yang ultimate. Maybe kata2 aku tak berguna hari ini…. mana tahu, akan menjadi perbahasan masa depan… maybe bila aku dah tiada lagi di dunia fana ini… supaya pendidikan menepati maksud “mendidik” bukan “menjulang”….

OT 


Tajuk 854 - Mana dulu.. belajar research methodology atau buat proposal?

Aisey... soalan cam tupun nak tanya ker... mestilah blaja RM dulu… baru boleh buat proposal !
Betul ker?

Pertama:
Dunia PG dunia specific.. fokus dlm satu2 bidang kajian. Seseorang yang berminat katakan dalam multimedia utk pengajaran perlu terlebih dahulu tahu journal2 yang menerbitkan kajian2 multimedia dalam pendidikan dan cuba membuat review kajian2 yang dilakukan.
Jika peringkat PhD, mereka ini dah ada asas membuat kajian dan teori2 berkaitan. Jika tidakpun, mereka masih boleh merujuk buku2 teks research methodology yang bersepah di libraray... jika ingin memahami secara lanjut apa yang ditulis dalam jurnal2 yang mereka rujuk. Jika ada masalah, mereka boleh terus berbincang dgn SV. Oleh itu perlantikan SV tidak boleh ditangguh dan perlu dilantik sebaik sahaja semester bermula, sebab jika ada keperluan menukar SV atas sebab2 tertentu, boleh saja dilakukan selepas itu.



Kedua:
Selepas mengetahui (maybe belum memahami sepenuhnya) beberapa reka bentuk kajian melibatkan multimedia dalam pendidikan maka PG boleh mula merangka proposal ringkas. Dari sinilah perlu didalami lagi research methodology dan barulah kelas tersebut membawa “makna” yang khusus dalam skop kajian kajian yang ingin dijalan dan boleh berlaku soal jawab yang juga khusus sepanjang kelas tersebut berjalan.

Maka PG perlu bermula dgn draft proposal terlebih dahulu
Di RUOT memang inilah pendekatannya dgn matlamat proposal siap pada semester pertama.
Tapi..... lazim terdapat amalan membiarkan pelajar sampai 3 semester untuk menghabiskan beberapa courseworks wajib esp kelas research methodology, barulah dibenarkan mereka mula merangka proposal.

Soalan aku:
1. Apa yang mereka nak rangka jika yang dipelajari dalam research methodology adalah saranan2 umum utk kajian secara umum malah ada yang menggunakan buku teks research methodology yang pelajarpun boleh baca dan pinjam dari libraray?

2. Apa yang mereka nak rangka kalau sumber kajian dalam bidang sendiri tidak pernah dibaca, direview ?

3. Kelas research methodology tidak akan berkesan jika pelajar hanya mencatat nota spt kelas2 theory yang lain tanpa ada satu fokus utk difahami sepanjang kursus.

4. Tidakkah pelajar terasa tertekan selepas beberapa semester baru nak mula merangka proposal dan sebarang penolakan / kesalahan mungkin akan hanya membawa kepada “extension” semester?

OT

Tajuk 853 - Menjelaskan ayat yang kabur... peringatan santai...

Ayat pertama kabur dan boleh ditulis dengan lebih jelas spt contoh ayat berikutnya….sekadar beberapa contoh ringan...

- Kajian lepas selalunya menggunakan pendekatan konstruktivis…… 
- Terdapat beberapa kajian lepas seperti John (1999), Dick (2004) dan Matthews (2006) yang telah menggunakan pendekatan konstruktivis…..

- Teori X adalah teori yang terkini dalam pendidikan …. 
- Teori X adalah teori tingkahlaku yang dikemukakan pada 2014 ….
- Teknik persampelan yang dikemukakan dalam kajian ini adalah berbeza dari teknik persampelan kajian terdahulu.
- Teknik persampelan yang dikemukakan dalam kajian ini berbeza dengan teknik persampelan kajian terdahulu (seperti John, 2006; Azli, 2007) dari aspek umur sampel yang dipilih….

- Pendekatan X didapati telah meningkatkan skor motivasi pelajar lelaki dan perempuan. Ini bermakna…
- Pendekatan X didapati telah meningkatkan skor pelajar lelaki dan perempuan. Peningkatan skor ini bermakna….

- Kita semua ketahui bahawa variabel X dipengaruhi oleh….
- Kajian oleh X dan Y (2003) menunjukkan bahawa variabel X dipengaruhi oleh….

- Kajian mesti mengambil kira faktor seperti X, Y dan lain-lain dalam …. 
- Faktor X dan Y adalah dua faktor utama afektif yang mesti diambil kira dalam kajian …

- Penyelidik X (2003) dan Y (2007) mendakwa bahawa… 
- Dapatan dari kajian X (2003) dan Y (2007) menunjukkan bahawa….

Pandai2lah apply dalam penulisan anda..

OT

Tajuk 852 - Menjelaskan ayat yang kabur... peringatan santai... Bhg 2

1. Penulisan metodologi kurang jelas 
Kajian ini adalah kajian eksperimen bertujuan untuk menguji kesan faktor kaedah pengajaran terhadap pencapaian pelajar. Kumpulan eksperimen didedahkan kepada kaedah persembahan multimedia manakala kumpulan kawalan didedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional. Kedua-dua kumpulan ini menduduki ujian pra dan ujian pasca.

Cadangan penulisan metodologi lebih jelas 
Kajian ini adalah kajian eksperimen yang menggunakan reka bentuk ujian pra dan ujian pasca dengan kumpulan kawalan. Kajian ini menguji kesan faktor kaedah pengajaran (konvensional, multimedia) terhadap pencapaian pelajar dalam ujian sains. Kumpulan eksperimen di dedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional dengan bantuan persembahan bahan multimedia manakala kumpulan kawalan hanya didedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional. Kedua-dua kumpulan ini menduduki ujian pra dan
kemudiannya mengikuti sesi pengajaran 4 jam seminggu selama enam minggu. Selepas tempoh tersebut, kedua-dua kumpulan kemudiannya menduduki ujian pasca.


2. Penulisan teknik persampelan kurang jelas 
Populasi kajian terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu di 40 Maktab Rendah Sains MARA seluruh Malaysia. Pemilihan sampel menggunakan kaedah persampelan kluster iaitu pembahagian empat zon - Timur, Barat, Utara dan Selatan. Pemilihan sampel kajian adalah seramai 400 untuk tujuan kajian.

Cadangan penulisan teknik persampelan lebih jelas
Populasi kajian terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu di 40 Maktab Rendah Sains MARA seluruh Malaysia iaitu seramai 5000 orang. Pemilihan sampel menggunakan kaedah persampelan kluster melalui pembahagian 10 buah MRSM bagi setiap empat zon - Timur, Barat, Utara dan Selatan. Kemudian seramai 10 pelajar dipilih dari setiap sekolah di setiap zon, menjadikan 400 pelajar yang mewakili empat zon. Pemilihan sampel kajian seramai 400 melebihi bilangan saiz sampel mengikut keperluan setelah merujuk jadual persampelan yang dicadangkan oleh Krejcie dan Morgan (1970) iaitu seramai 357 bagi populasi seramai 5000 orang. Pemilihan sampel menggunakan teknik kluster ini sesuai kerana semua pelajar Tingkatan Satu yang diterima masuk ke MRSM mempunyai ciri-ciri yang setara dari segi umur dan pencapaian akademik.

OT

Tajuk 851 - What is an impactful PhD / master research?

IF bmakna impact factor bagi sesuatu journal. Impact disini merujuk kepada bilangan scholar yang cited journal tersebut.. Maka impactful research bagi PhD / master perlu difokuskn kpd aspect ini - berpotensi diterbitkan dalam high impact journal.

Oleh kerana research PhD / master wajib (atau digalakkan) utk publication.... maka impact research tersebut dapat dinilai jika diterbitkn dlm journal berimpact tinggi atau atleast Q4.

Jadi impact bagi research PhD / master mesti difokus kpd potensi utk dirujuk (cited) oleh scholar setelah diterbitkn dlm high impact journal... BUKAN spt yg didakwa supaya ada impact kpd society apatah lagi impact dan implikasi pd polisi... 



Tak guna meletop2 menulis dan mdakwa impak dan implikasi kpd polisi (spt itu satu kewajipan) dlm thesis tapi gagal diterima utk publication wpun Q4... atau impact ditekankan mesti kepada society / polisi (sedang ia tidak berlaku kerana tidak dilakukan pun !). 

Penat jugak aku nak jelaskan benda2 basic macam ni... kenapalah tak tahu nak bezakan impak scholar research PhD / Master dengan impak kajian oleh expert. Malah... banyak juga kajian expert (dgn geran ratusan ribu serta team up dgn beberapa experts lain) yang hanya berakhir dalam bentuk artikel tanpa memberi apa2 impak kepada society apatah lagi implikasi kepada polisi...

Kajian Einstein yang dasyat impaknya pun terlebih dahulu diterbitkan dalam artikel berikut.. bukan terus didakwa impaknya pada society dan polisi makers... hadoii...

A. Einstein (1916). "Die Grundlage der allgemeinen Relativit√§tstheorie". Annalen der Physik. 354 (7): 769–822. 

OT

Tajuk 850 - Mengejar ranking dunia dgn high impact journal ?

Anda perlu baca ini..... apa yang berlaku di RUOT ?

Berjuta RM dalam bentuk geran dan budget diberikn kepada IPTA saban masa... dan sebahagian besar duit tersebut berakhir dalam bentuk artikel low impact journals. Bila ranking uni disandarkan kpd high impact journal, maka semua IPTA berlomba2 untuk mencapai high impat journals - maka byk masa diperuntukkan utk menyiapkan artikel dan menunggu2 peluang utk mendapat Q1 misalnya. Bila dapat sahaja Q1, maka tersenyum lebarlah semuanya... jika tidak...masa dan duit terbuang.... berusahalah lagi.

Keadaan ini tidak wujud di Rembau University of Trust (RUOT). RUOT adalah satu2 IPT yang tidak hairan utk mengejar high impact journal sebagai satu amalan. RUOT hanya mensyaratkan setiap research mestilah berkolaborasi dgn agensi, industri, ministry atau organisasi yang releven bagi mengkaji "real problem" dalam society. 

- Dalam bidang education misalnya, fakulti di RUOT akan berkolaborasi dgn agensi membina software atau syarikat komputer atau perisian utk mengkaji isu VFrog misalnya. 
- Fakulti human ecology pula misalnya berkolaborasi dgn JHEOA utk mengkaji sikap anak2 orang asli terhadap pendidikan dan kerjaya masa depan mereka. 
- Fakulti Sejarah berkolaborasi dengan muzium negara untuk mengenalpasti kesahihan kisah2 dalam sejarah Malaysia. 
- Fakulti Alam Sekitar berkolaborasi dengan Syabas untuk membina alat mengesan bahan asing (spt heavy metal) dalam air paip... dan seterusnya. Inilah corak kajian di RUOT.

Maka.... secara tidak lansung.... dapatan kajian di RUOT tentunya mempunyai impact tinggi hasil kolaborasi tersebut lalu memudahkan dapatan kajian diterbitkan dalam high impact journals disamping mempunyai direct societal impact. 

Bukankah cara ini lebih mudah, straight forward - kajian di RUOT bukan sahaja ada societal impact malah berkemungkinan besar dapat diterbitkan dalam high impact journal... malah kalau tidak berjaya mendapat tempat di high impact journal sekalipun... impact pada society tetap ada.... bukankah ini lebih aulia?

Sementara itu kajian akademik master disyaratkn terbit 2 jurnal utk dihantar ke MyJurnal sebagai menyokong jurnal tempatan dan PhD pula 3 jurnal... 1 dgn MyJurnal dan 2 lagi atleast Q3 dan Q4 atau setara. Semua PG diberikn training penulisan jurnal semasa break 1st semester... tak ada hal punya.. tambahan ada 2 pegawai mat salleh bkerja diunit editing dan proofreading.

Wassalam

OT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...